Koivurivin seassa

kävelytien ja maantien välissä nurmikolla tällainen herkkutatti. Mäntyjä ei mailla halmeilla. Pillit pieniä ja vaaleita. Onko muuten vain bodannut vai onko tullut apuja ulkopuolelta? Mikähän?

Lienee herkkutatti …

Käyn pilkkomassa sitä huomenna, mitähän pitäisi selvittää jotta lajiin voisi päästä kiinni?

Herkkutatteihin tuli uusia lajeja 2009. Lajit esiteltiin Karsteniassa tieteellisessä artikkelissa. Juttu on ihan luettava hyvien kuvien ansiosta vaikka ei itse tekstiä jaksaisikaan kahlata.

Tuosta artikkelista julkaistiin sitten pari harrastelijoille suunnattua koostetta Sienilehdessä. Kaikki sienilehden artikkelit löytyvät sienilehtiportaalista joka löytyy sieniseuran sivuilta (funga.fi). Sienilehtiportaalissa toimii myös haut ja usein sieltä löytyy valaisevia artikkeleita erilaisiin sieniprobleemeihin. Tässä nyt linkit noihin pariin herkkutattijuttuun

https://www.funga.fi/Sienilehti/SL2010-1.pdf#page=3&view=Fit

https://www.funga.fi/Sienilehti/SL2011-1.pdf#page=4&view=Fit

ja vielä perusteellinen juttu koivunherkkutatista

https://www.funga.fi/Sienilehti/SL2001-3.pdf#page=12&view=Fit

Herkkutateista suht helppoja on kuusen- ja männynherkkutatti. Samaten tammenherkkutatti on aika omanlaisensa. Koivunherkkutatti on myös helpohko tunnistaa. Toki paljon tulee eteen herkkutatteja joista ei osaa oikein sanoa mitä lajia ovat, mutta tyypilliset yksilöt tyypillisessä biotoopissa on näitä suht helppoja siis. Näissäkin tapauksissa lajimääritys jää usein pikkusen tasolle “mitä todennäköisemmin” vaikka nyt ihan käytännön vinkkelistä määritykset ovatkin varmoja.

Sitten uutena lajeina kuvattiin kangasherkkutatti ja lehtoherkkutatti. Näitä jos haluaa opetella pitää varmaan opetella ensin nuo helpommat ja sitten lukea y.o linkit huolella.

Näitä herkkutattilajeja on Suomessa nyt siis useita uusia lajeja, mutta esim. Ruotsissa on lajistatukset vain männyn-, kuusen- ja tammenherkkutatilla. Se miten ja millä nimillä haluaa herkkutatteja tunnistella riippuu vähän tarpeesta ja motivaatiosta.

Jep, kiitos taas perusteellisesta selvityksestä, Henri. Tässä tapauksessa tyydyn tuohon herkkutattiin.