Kutsumattomia vieraita [Sciaridae]

On Nuutin-päivä - jouluaika on taas ohi. Ajattelin laittaa muistoksi kuvan komeasta amarylliksestäni, jossa oli kahdessa kukkavanassa yhtaikaa yhdeksän kukkaa. Vielä sieltä nousee kolmas vana, joten en henno luopua kasvista, vaikka se tuottaakin kotiini kutsumattomia vieraita. Oli taas jonkin aikaa mielenkiintoista salapoliisityötä, että sain selville, mitä ovatkaan nämä parimilliset “kärpäset”, joita pyörii ympärilläni. Harsosääskiä (Bradysia sp.?) Niitä on taas olemassa niin monia erilaisia, että lienee parasta mikroskoopin puutteessa tyytyä tuohon sp.:hen! Paljon löytyi tietoa näiden elintavoista. Ehkä jotkut toisetkin teistä olette kokeneet saman invaasion joulukukkien myötä? Pystyneekö tuon siipikuvion perusteella päättelemään mitään?


“Koirasvainaja” selällään, näkyy peräosan pihdit


Tämän ison yksilön siiven pituus oli peräti 4 mm

tuo kokonainen elukka voi hyvinkin olla Bradysia. Tavallinen kukkaruukkulaji on muistaakseni ocellaris. Tuo siipi ei ole sciaridin, se on mielestäni jokin Mycetophilidi, ehkä Leia tai jotain siitä läheltä. Onko tästä elukkaa tallessa? voisi tsägällä olla vaikka jokin kiva importti.

Kiitos viestistä, Jukka! Olenkin odottanut, että joku huomaisi tuon asian, jota rupesin itsekin ihmettelemään. Eihän edes koko eikä muotokaan täsmää lainkaan. Tästä näkee, miten noviisi olen näissä asioissa. Ja innostun vielä liian nopeasti pohtimatta asiaa ensin loppuun. Toivon, että pian opin malttiakin…
Syy, miksi riemastuin tuosta siivestä, oli juuri sen koko. Se oli sellaisenaan lattialla monien hengiltä läpsimieni pikkuotusten joukossa, aivan samassa kohdassa kuin kukkakin. Eli todennäköinen vartalo-osa jäi huomiotta ja joutui imuriin. Myöhemmin yritin useita eri kertoja saada 1,5 mm siiven ehjänä erilleen, mutta en onnistunut tämän paremmin eli ruhjottu vartalo on mukana kuvassa. Liekö tästä siivestä apua tunnistukseen? Nyt tilanne on rauhoittunut, eikä uusia lentelijöitä näy. Ehkä jotkut ennättivät munimaan ja saan vielä uuden sukupolven. Amarylliksessä on nimittäin vielä kolmas kukkavana, johon kukat aukeavat näinä päivinä.

moi, tämä on sciaridin siipi

Kiitos, Jukka, kun palasit vielä asiaan. Kärpäsrintamalla on nyt hiljaista, mutta amaryllis kasvatti ennätyspitkän vanan, johon kukat aukeavat tuota pikaa. Minua vieläkin nolottaa, että lähetin tuon ison siiven kuvan… enkä ymmärrä, mistä se pelkkä siipi oli joutunut niiden Sciadidae-vainajien joukkoon. En siis muista nähneeni itse hyönteistä. Mystistä… :flushed: