Laji.fi ja Tiira.fi -sivujen vertailu normikäyttäjän kannalta

Pari huomioon otettavaa asiaa tähän keskusteluun:

  1. Tiiran palautteita voi kertoa täällä, mutta ne eivät päädy eteenpäin Tiiraan, sillä se on Birdlifen järjestelmä, eikä se ole millään lailla yhteydessä Lajitietokeskukseen.
  2. Tiirasta on kehitteillä uusi versio työnimellä Tiira 2. Jotain ominaisuuksia on jo esitelty Birdlifen edustajiston kokouksessa, mutta julkaisuajankohdasta minulla ei ole tietoa. Eikä ominaisuuksistakaan.
  3. Tiira Haku on BirdLifen tekemä hakusovellus, joka voi vain tehdä havaintohakuja.
  4. TiiraNomadi on CityNomadin kehittämä sovellus, joka käyttää Tiiraa rajapinnan kautta, ja sillä voi vain tallentaa havaintoja.
  5. Laji.fi ei ole kehittämässä mobiilisovellusta havaintojen ilmoittamiseen. Ei ainakaan tässä vaiheessa.
  6. Laji.fi:n avoin API-rajapinta mahdollistaa mobiilisovelluksen kehittämisen kolmannen osapuolen toimesta, vähän samaan tapaan kuin CityNomadin kehittämä TiiraNomadi. Se vain vaatisi halua ja osaamista.
  7. Ensimmäinen avoimesti mainostettu, API-rajapintaa käyttävä myös mobiilisti toimiva nettisivusto on ns. “Ilmari”, ks. https://foorumi.laji.fi/t/mobiili-sovellus-ilmari/4706. Pakko myöntää, etten itse ole vielä sivustoa kokeillut.

Retkilomakkeesta:

  • Kartalle voi myös asettaa pisteen (pitää valita kartan oikealta puolelta nasta, heti XY:n yläpuolelta).
  • Kartalle voi piirtää ympyrän ja pisteen lisäksi myös monikulmion, nelikulmion, viivan ja reitin sekä lisätä kuvion koordinaattien (YKJ tai ETRS) perusteella tai pisteen WGS84-koordinaattien perusteella.

(Ja korostan, etten kuulu kummankaan järjestelmän kehittäjiin, enkä BirdLifeen, Lajitietokeskukseen tai Luomukseen.)