Palaute on aina tervetullutta, se auttaa ymmärtämään erilaisia käyttötapoja ja toiveita. Erityisesti minua kiinnostavat hankaluudet havaintojen kirjaamisessa, paitsi Vihkon osalta (mikä on siinä hankalaa tai hidasta) myös yleisemmin (miksi havaintoja ylipäätään ei kirjata, ehkä muistivihkoa tai Facebookia pidemmälle).
Meillä olisi tarkoitus avata Lajitietokeskuksen lähitulevaisuuden kehityssuunnitelmia tarkemmin, kunhan saamme niitä paremmin priorisoitua ja kirjalliseen muotoon. Vihkon osalta ainakin yleisiä käyttöliittymäparannuksia on suunnitteilla.
Vihkoa koskevissa palautteissa toivotaan säännöllisesti enemmän ominaisuuksia ja tietokenttiä, mutta myös yksinkertaistamista. Jatkossa mentäneen siihen että tarjolla on erilaisia tallennuslomakkeita erilaisiin tarkoituksiin ja erilaisille käyttäjille (esim. helppoutta, täsmällisyyttä ja nopeutta etsiville).
Tähän mennessä Vihkoa on rakennettu paljon enemmän “aktiiviharrastajille” kuin suurelle yleisölle. Siksi esim. havaintojen tiedostolataus (satoja-tuhansia havaintoja kerrallaan) on priorisoitu tärkeämmäksi kuin esim. helppokäyttöinen yhden havainnon ilmoittaminen.
Mobiilisovelluksen tekemistä on mietitty, mutta aikataulupäätöksiä ei ole. Edellä mainittu Ilmari on kolmannen osapuolen tekemä mobiilisovellus, joka on testivaiheessa, mutta kaikkien käytettävissä.
Vihkon Kokoelmakilpailulomake on yksinkertaisempi ja paremmin mobiililaitteissa toimiva kuin retkilomake. Sitäkin voi käyttää minkä tahansa havainnon tallentamiseen, vaikka onkin alun perin tehty yhtä hanketta varten: Kokoelmakilpailulomake | Kokoelmakilpailulomake | Suomen Lajitietokeskus
Pitkällä tähtäimellä en haluaisi puhua Vihkosta/Laji.fi:sta ja Tiirasta suorina kilpailijoina. Lajitietokeskuksen tavoitteena on koota suomalainen lajitieto “yhdeltä luukulta” helposti ja avoimesti saataville, jotta sitä hyödynnettäisiin tehokkaammin (tutkimuksessa, viranomaistoiminnassa, suojelussa, opetuksessa jne…). Sillä mitä kautta havainnot kirjataan ei olisi väliä, jos tieto vain päätyisi Lajitietokeskukseen ja avoimesti käytettäväksi. Tiiran havainnot eivät kuitenkaan ole tällaiseen tarkoitukseen saatavilla, vaikka neuvotteluja asiasta on käyty.
Vihkon ja lajitietokeskuksen data on avoimena rajapinnan kautta saatavilla, joten sen voi halutessaan ladata Tiiraan (tai muuhun järjestelmään), poikkeuksena tietyt arkaluontoiset lajit ja yksittäisten tiedontuottajien rajoittamat aineistot (joita niitäkin voi pyytää kun perustelee käytön).
Ajatuksissa olisi myös hakea eBird- ja iNaturalist-palvelujen havainnot Lajitietokeskukseen, joten niihinkin tallennettavat suomalaiset havainnot saataiisin paremmin käyttöön.
(Siirsin tämän ketjun Vihko-osioon.)