jatkoa virtalan havaintojen tarkastuksessa;
lajinimi puuttuu listauksessa
kun painan tyhjää niumikenttää tulee kuitenkin havainto näkyviin lajinimen kanssa.
jatkoa virtalan havaintojen tarkastuksessa;
lajinimi puuttuu listauksessa
Hei,
Syricoris bipunctana ei ole Lajitietokeskuksen tuntema nimi (hyväksytty tieteellinen nimi tai synonyyminimi).
Sinulla on ilmeisesti ensimmäiseksi sarakeeksi valittu Luettelon rataan takaa “Määritys: tieteellinen nimi”. Koska taksonomialinkitystä ei ole voinut tehdä, sarake on tyhjä.
Jos valitset luetteloon sarakkeen “Alkuperäinen nimi” saat näkyviin ilmoitetun nimen. Sarake “Laji” taas on yhdistelmäkenttä johon tulee joko linkityksen onnistuessa taksonin suomenkielinen + tieteellinen nimi tai jos linkitystä ei ole tehty, ilmoitettu nimi.
Joo, vain tieteellinen nimi käytössä; se ainoa järkevä vaihtoehto.
Tuo on Virtalan tietokannassa käytössä oleva lajinimi; ei siis keksitty. Saattaahan olla että Virtalan kannassa on typo lajinimen kohdalla.
kukahan niitä synonyymejä hallinnoi?
ton lajininisynonyymin voisi pistää hänelle pohdittavaksi…
Mistä lajiryhmästä on kyse?
Jokaisella lajiryhmällä on nimetty asiantuntija joka vastaa taksonomiasta.
Asiantuntija selviää lajikortilta, esim: https://laji.fi/taxon/MX.60915
Pyynnöt uusien synonyymien lisäykselle on paras pistää lajitietokeskuksen helpdeskin kautta: helpdesk@laji.fi (tai laji.fi sivuston palautelomaketta käyttäen)
perhoset.
laitoin viestin palautelomakkeella, tämä viesti ketju url-liitteenä.
Mä kävin jo läpi Virtalassa käytetyt perhosten nimet, joita ei vielä ollut synonyymina laji.fi:ssä nämä lisätään ihan pian laji.fi:n. Tämäkin on listallani jo. Marko Mutanen tarkasti listani.
Uusi käytössä oleva nimi on Phiaris bipunctana. Virtalan nimi laitetaan tämän synonyymiksi.
noita nimiä jumpataan siihen malliin, ettei kukaan jumpparyhmän ulkopuolinen pysy siinä mukana…
Jos lähdetään siitä, että tieteellinen nimi on ainoa järkevä vaihtoehto, silloin on parempi vain sopeutua siihen, että nimet muuttuvat vähän väliä. Nimistösääntöjen mukaanhan kullakin lajilla on vain yksi oikea tieteellinen nimi, se vain muuttuu välillä
Tälle hetkellä monissa eliöryhmissä suomenkieliset nimet ovat vakaampia kuin suvusta toiseen hyppivät tieteelliset nimet. Ainakin lintuhavaintoja voi hyvin kirjata suomenkielisillä nimillä välittämättä siitä, mikä tieteellinen nimi kulloinkin on “se ainoa oikea”.
Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Siksi onkin tärkeää, että synonyymit ovat kohdallaan. Kiitokset Markolle asian edistämisestä perhosten osalta.
Mutta onko muiden kuin perhosten osalta käyty synonyymit läpi, jotta havainnot kohdistuvat oikeisiin taksoineihin siirron yhteydessä? Se on ensiarvoisen tärkeää, kun kerran Virtalan Hyönteistietokanta lakkaa olemasta ja havainnot siirtyvät Vihkoon. Muutoin havainnot kelluvat jossain limbossa, jolloin ne eivät näy ko. lajin tai lajiryhmien hauissa.
Tarkoitus on käydä muidenkin hyönteisryhmien osalta Virtalan nimet/synonyymit läpi. En uskalla sanoa mitään aikataulua tälle. Tuskin on tehtynä toukokuun loppuun mennessä. Ja linkitys voidaan tehdä itse datan siirron jälkeenkin siltä osin kun ei ehditä sitä ennen tehdä. Itse havainnot kyllä siirtyvät joka tapauksessa alkuperäisellä nimellä, käytännössä vain tuo lajiryhmään ja lajiin linkittyminen jää näkymättä, jos linkitys ei toimi puuttuvan synonyymin takia, vanhalla (Virtalan) nimellä ilman lajiryhmän valintaa saa havainnot haettua kuitenkin.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.