Muuttuvat tieteelliset nimet ja synonyymit

Lajien tieteellinen nimentä muuttuu erinäisistä syistä koko ajan sitä tahtia, että moni ei pysy mukana muutoksissa. Lisäksi joistakin lajeista on yleisesti käytössä monta tieteellistä nimeä. Tämän vuoksi olisi hyvä, että havaintoja kirjatessa mahdollisuuksien mukaan huomioitaisiin vanhaksi jääneet nimet ja synonyymit niin, että ne saataisiin automaattisesti (tai edes manuaaliavusteisesti) helposti muutettua laji.fi -portaalin “viralliseen” nimeämiskäytäntöön. Käyttöliittymä voisi esim. huomauttaa, että lajista käytetään tässä portaalissa nimeä se ja se. Tähän problematiikkaan liittynee monimutkaistakin problematiikkaa (esim. splitatut lajit etc.), mutta perustapauksissa automatiikka olisi suotavaa.

Esimerkkinä mainittakoon tapaus Neolygus viridis vs. Lygocoris viridis (puistoherttalude). Aikoinaan Hyönteistietokannan puolella lisäämäni Neolygus viridis on replikoitunut laji-fi -tietokantaan ja sen listaukiseen ilman nimeä, koska laji.fi.ssä käytetään yksinomaan nimeä Lygocoris viridis. Kuitenkin Heimiptera-työryhmän listauksessa, Suomen luteet -kirjassa sekä esim. eol -sivustolla käytetty nimi on Neolygus viridis. Näin ollen laji.fi -portaalissa käytetään synonyymiä ja havaintolistauksiin pitäisi automaattisesti tuoda portaalissa käytetty nimi.

Olli

1 tykkäys

Lajien tieteellinen nimistö tosiaan muuttuu jatkuvasti, ja samasta taksonista on usein käytössä monia eri nimiä. Lajitietokeskuksen kehitystyössä olemme toistaiseksi keskittyneet kokoamaan mahdollisimman kattavaa, uusimpaan nimistöön perustuvaa lajiluetteloa Suomen eliölajistosta. Tämä työvaihe lähestyy loppuaan, sen jälkeen pyrimme keräämään luetteloon myös kaikki muut nimet, joita kustakin lajista on käytetty havaintojen ja näytteiden yhteydessä.

Hyönteistietokannan nimistö siivotaan alkuvuonna 2018, kun vanha järjestelmä on suljettu ja sen havainnot ja käyttäjätilit on siirretty Lajitietokeskuksen Vihkoon. Alkuperäinen lajinimi säilyy Vihkossakin havainnon yhteydessä, mutta sen linkitys nykyisin käytössä olevaan nimeen tehdään ylläpidon toimesta asiantuntijoiden avustuksella.

Jos Lajitietokeskuksen luettelossa jonkin lajin ensisijainen nimi vaikuttaa väärältä, palautetta voi antaa kyseisen ryhmän asiantuntijalle, jonka nimi löytyy lajisivulta.

Moi,

Jos Lajitietokeskuksen taksonomiaan on kirjattu lajin synonyyminimet, näitä kyllä käytetään havaintoja linkitettäessä viralliseen taksonomiaan. Vihkon ennakoiva tekstinyöttö tarjoaa myös synonyyminimiä, ja sellaisen jos valitsee voi huomata pientä “lappuikonia” painamalla, että linkitys on tapahtunut taksoniin jonka virallinen tieteellinen nimi on jotakin muuta kuin syötetty.

Näin siis jos synonyymit ovat Lajitietokeskuksen taksonomiassa. Jos eivät ole, niin ne pitää lisätä. Siinä riittää työsarkaa asiantuntijoilla. Monilla lajiryhmillä synonyymejä onkin jo aika kiitettävästi.

1 tykkäys