Lamproderma violaceum Suomessa

Skooppasin Hanna Röntyn löydön marrraskuun alusta Rihtniemestä. Laji on Lamproderma violaceum. Lajista ei taida olla aikaisempia ilmoituksia Suomesta, paitsi että Marja on sitä ilmeisesti löytänyt. Kirjattuja havaintoja ei kuitenkaan laji.fissä ole, joten Hanna saa suomenpinnan ellei Marja kirjaa varhaisempia havaintoja ;-).

Tässä pari kuvaa

Mikroskopian kannalta olennaista on valkoinen kapillitio

Tässä vielä Hannan omia kuvia löydöstä

Oman käsitykseni mukaan syksyiset Lamprodermat eivät ole mitenkään superharvinaisia, mutta harvinaisia ovat limasieniharrastajat!

Lisää skopiaakin on tarjolla jos sitä kaipaa.

2 tykkäystä

Onpas hienoa !!
Innostaa kulkemaan nenä maassa jatkossakin. Jos vaan vanha selkä antaa myöten😊
Kiitos :hugs:

Terv. Hanna Rönty

la 25. marrask. 2023 klo 20.40 Henri Koskinen sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

Kumarasta selästä on vain hyötyä kun limasieniä etsii! Vielä parempi kun liikkuu enää nelinkontin siellä pöpelikössä.

Juurikin niin :rofl:

la 25. marrask. 2023 klo 22.35 Henri Koskinen sivustolta LAJI.FI-foorumi <notifications@laji.discoursemail.com> kirjoitti:

Itsellä tuli tämä vastaan, mutta en tosissaan tiedä limasienistä mitään. Onko itiön kuvaaminen aina lajinmäärityksen kannalta välttämätöntä? Tämä Turussa tällä viikolla

Tuosta ei valitettavasti saa oikein irti lajia. Näyttäisi vähän siltä kuin joukossa olisi joitain pitkulaiseksi venähtäneitä plasmoidikarppeja. Silloin suku olisi luultavasti Physarum, mutta kuvasta ei tosiaan oikein näe tarpeeksi detaljeja.

1 tykkäys

Pitää mennä toisen kameran kanssa