Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lannassa

kasvavia ja nämäkin lie jo hiukan iällä. Kuusi/sekametsä jossa naudat kesän laiduntavat. Lantakasoista huolimatta luonnonsuojelualue. Onko harmaakirjoheltta?
Kuuminainen, Pori 29.8.2021

Laji.fi ei tunne nimeä harmaakirjoheltta. Wiki esittelee sen lajina Panaeolus sphinctrinus mutta laji.fi ei tunne tätäkään nimeä. Tanskan sienisivuilta löysin maininnan että se olisi vanha synonyymi lajille Panaeolus papilionaceus, kalvaskirjoheltta.

Mielestäni kuvassa on joku Panaeolus, mutta lannalla kasvaa monta suvun lajia ja ne ovat kosteusmuuntuvia joten ulkonäkö vaihtelee aika paljon kosteuden mukana. Ei kuitenkaan mielestäni kalvaskirjoheltta, mutta en osaa tarkkaa lajia ehdottaa. Arvauksena voisi olla ruskokirjoheltta, Panaeolus acuminatus.

Unohdin hetkeksi kokonaan, että otin kuvan nuoremmistakin sienistä mutta koska en saanut niistä kunnollista kuvaa, se kunnoton tulee tässä. Valaissee asiaa mutta jos jää laji hämärän peittoon niin sitten jää. Kiitos, Henri, paneutumisestasi. Taitaa olla niin, että on kyse intohimosta eikä riesasta, yhtä kirjaa selaamalla nämä ongelmat eivät kuitenkaan ratkea.

Onko tuo tosiaan samaa lajia? Tällä alemmalla on rengas ja tuo mieleen lantakaulussienen. Mutta siis en ole ollenkaan varma kummastakaan lajista taikka jos ovat samaa niin sitten en arvaa mitään. Lannalla kasvaa pikkusieniä monesta suvusta ja niiden kanssa joutuu aika usein olemaan hoomoilasena. Skooppaus aika usein varmaan välttämätöntä, jo siksikin että saisi jotain tuntumaa lajeihin. Näitä on paha opetella nettikuvista kun vääriä määrityksiäkin on paljon.

Ehkä joku täällä osaa kommentoida tarkemmin lajeista.

Kiitos. Kasvoivat muutaman metrin välein ja vain oletin samasta lajista olevan kysymys.

Aika hyvin tuo pienempi minunkin mielestäni sopii lantakaulussieneksi …