Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Lumivalkoinen sieni, keltainen itiöpöly?

Tätä olen koittanut sovitella sinne tänne eri sukuihin mutta huonolla menestyksellä. Kuvattu Pieksämäellä Ankelen kalkkilouhoksen läheltä kuusikosta (maapohja lehtoa). Kasvaa paikalla runsaana, itiöemiä voi olla useita kymmeniä kasvustossa. Eivät kasva tuota isommiksi ja vanhemmiten lakki kääntyy tyypillisesti tuollaiseksi “kupiksi”. Olen tätä sieltä kuvaillut jo kolmena syksynä. En nyt tiedä onko tuo keltaisuus itiöpölystä vai onko jalan yläosa keltanukkainen.

tuntematon55108092019ankelevalmismini

Tuo on mielenkiintoinen. Tuo keltaisuus voisi viitata Hygrophorus chrysodoniin, meillä harvinainen. Tosin joskus myös H. agathosmus voi olla melko valkoinen ja sille on kuvattu muoto, jolla on keltaista nöyhtää jalan latvassa. Agathosmuksella on voimakas tuoksu, chrysodonilla ei, mikäli muistan oikein. Chrysodonilla saisi olla keltaista myös lakin reunassa.

Kiitos Bellissimo. Alueella on runsaasti harmaata voimakastuoksuista tuoksuvahakasta H. agathosmus, elikkä tavallista tuoksuvahakasta. Sillä perusteella tämä saattaisi hyvin olla tuon muoto vaikka ei tuoksukaan (ainakaan voimakkaasti). Lakkien reunat ovat tällä valkoiset. On kuitenkin selvästi erinäköinen sieni kuin normi tuoksuvahakas. Pitää ensi kerralla tutkiskella onko välimuotoisia ja nuuhkia näitä lisää.

Jo aikoinaan valkolakkisille ja sitten toisaalta keltapisteisille tuoksuvahakkaille on näköjään annettu nimiä. Larsson et.al ovat sekvensoineet tätä porukkaa ja tulleet siihen tulokseen, että menevät tuoksuvahakkaan vaihtelun alle:
https://www.researchgate.net/publication/328464279_Diversity_within_the_Hygrophorus_agathosmus_group_Basidiomycota_Agaricales_in_Northern_Europe