Maksaruoho

Olisiko tämä lajilleen mongolianmaksaruoho? Kuvattu Helsingissä, karannut kallionkoloon pari sataa metriä lähimmästä asutuksesta.

Jos et saa tunnistusta, omatoimista tiedonhakua suosittelen seuraavista paikoista, koska kyse Helsingistä, joka teettänyt alueellisia kasvillisuus- ja kasvistoselvityksiä. Neuvoisin aloittamaan tiedonhaun kaupunkiympäristön julkaisuista. Jos sattuisi niin onnekkaasti, että kasvi on luonnonsuojelualueella, tiedonhakuun soveltuu esim. hoito- ja käyttösuunnitelmat (niitä löytyy myös viheralueista ja puistoista). Vähän joutuu kokeilemaan hakusanoilla osoitteessa julkaisut.hel.fi. Tämä uudempi “kaupunkitilan julkaisusarja” on minulle vieras, mutta usein sopivia materiaaleja löytyy kaupunginosan tms. nimellä. 2000-luvun Helsingin kaupungin rakennusviraston viherosaston teettämissä kasvillisuus ja kasvistoselvityksissä oli täsmällistä tietoa, mutta en osaa neuvoa, kuka niitä nykyisin hallinnoi, mutta paperiversioita löytää helmet.fi:ltä.

Ei ole mongolianmaksaruoho (Phedimus hybridus), joka varren päässä olevaa lehtiruusuketta lukuun ottamatta samalla tavalla maanmyötäinen kuten kaukasianmaksaruoho (Phedimus spurius).

Tuo on joko pääskynmaksaruoho (Phedimus ellacombeanus) tai kamtsatkanmaksaruoho (Phedimus kamtschaticus), jotka ovat pystykasvuisia. Lajeja ei pysty erottamaan varmuudella toisistaan valokuvista. Todennäköisempi vaihtoehto on pääskynmaksaruoho, sillä se on puutarhamyymälöissä selvästi kamtsatkanmaksaruohoa yleisemmin myynnissä.

Maksaruohojen siemenet ovat pieniä, lähes pölymäisiä, joten ne karkailevat helposti sopiville kuiville kasvupaikoille.

Kiitokset vastauksista.

Pääskynmaksaruohon status on epävarma. Se on 2022 lisätty Suomen putkilokasviluetteloon (Lutukka 38/2 s. 127), mutta Kurtto pitää sitä pikemminkin kamtsatkanmaksaruohon muunnoksena todeten että ”se tuskin ansaitsee lajitason käsittelyä.”

Kirjaan tämän itselleni nimellä Phedimus sp.

Kyseessä on mongolianmaksaruoho (Phedimus hybridus), minkä todistavat mm. kukkien harittavat (eivät pystyt) emit.