Melkein kokonaan valkoinen


Mäntyvaltaisen metsän reunassa polun varrella kasvaa pieni rypäs karikkeella ja nimenomaan ei kävyllä. Vieressä tosi pieni kuusi mutta muuten mäntyä koko tienoo tyynni.

Mielestäni kimppujuurekas. Tupasjuurekas olisi toinen vaihtoehto mutta se kasvaa kulttuurivaikutteisilla paikoilla, ei mäntymetsissä. kuten kimppujuurekas.

En kiistä mutta en löytänyt yhtään kuvaa yhtä vaaleista kimppujuurekkaista …

Ei taida kyllä olla kimppujuurekas… olisikohan loisjuurekkaan porukkaa? Hyvin pieniä, sellaisia max 1 cm läpimittaisia. Kasvavat itse asiassa vanhalla sienellä.

Sclerotium`in (!) puuttumisen perusteella tuomitsen loisjuurekkaaksi Collybia cirrhata. Kiitos taas teille.

Lisäksi kuvassa näkyy Orchesella suvun hyppyhäntäinen

Jos nyt vielä saa spekuloida niin katselin tuota samaa hyppyhäntäistä kun yritin hahmottaa lakin kokoa. Tuon pitäisi olla korkeintaan reilun millin luokkaa että lakki olisi alle sentin.

Kuvailin just viikonloppuna loisjuurekkaita ja kaivoin jopa parilta rihmastot esiin kun näitä samanoloisia lajeja on kolme kipaletta. Tyypillisessä lois/pahkajuurekas kasvustossa on kymmenittäin lakkeja ja osa ihan pieniä millin parin luokkaa ja sitten on muutamia suuria joukossa jotka nekin ovat max sentin halkaisijaltaan. Nämä vaikuttavat minusta suurilta loisjuurekas porukkaan ja sellainen kasvustohärdelli puuttuu kun vaan pari yksittäistä lakkia, tai ehkä tuossa on vaan nypätty kasvustosta pari suurinta kuvausta varten - silloin sopisi paremmin loisjuurekasporukkaan.

Kooltaan nuo kimppu/tupasjuurekkaat ovat ihan eri kokoluokassa kuin loisjuurekasporukka.

OK, peruutan parempia perusteluita kuultuani ja tutkin vielä paremmin kun tilaisuus tulee. Ihan omilla kasvupaikoillaan ovat muut kuin helttaesittelijä mutta tässä on vain tiukka otos. Kiitos.

Tupasjuurekas on nuorena usein aivan valkoinen ja muuttuu sitten vaaleanruskeaksi. Sitä näkee yleisesti ihmisen muokkaamilla paikoilla ja usein laajoina tupaskasvustoina mutta ei kyllä kangasmetsässä mielestäni. Kannattaa kuiteskin ehkä googlata tuonkin kuvat.


Kokonaisuus oli tämän tyyppistä, mäntymetsän kyljessä karikkeessa. Isoimmat kyllä varmaankin yli 10 mm mutta ei paljon.

Joo on toi loisjuurekasporukkaa, näyttäis olevan joku sienen jämä loisittavanakin.

Selväks tuli, mun pitää vielä katsoa ovatko nämä samaa porukkaa kuin yllä.Kiitos Henri.

Joo, samat sienet mutta kyllä tuo suurin korsto on 20 mm halkaisijaltaan, sotii kirjatietoja vastaan.