Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mikä musta valkoläiskäinen ?

Kuvattu 9.6.2018 Savonlinna Savonranta
Ehkä Pompilidae ?? Pituus arviolta 10 + - mm.
Myöhemmin olen merkinnyt pituudet muistiinpanoihin kuvaustilanteessa.
Valkoiset läiskät takimmaisessa jalkaparissa, sekä toisten jalkojen etupuolella, takapuolien ollessa tummat, keskimmäisessä jalkaparissa yksi ympäri valkoinen osa. Etummaisen jalkaparin kohdalla " hartioilla " pienet valkoiset läiskät, takaruumiin alapuolella ainakin kolme valkoista poikkijuovaa, sekä tuntosarvien jaokkeiden lukumäärä 6 tai 7, valitettavasti kuvat ei ole tarkkoja tuntosarvien kohdalla.
Tuommoisista tuntomerkeistä huolimatta ei vaan " puusilmä " löydä joten apua kaivataan.

Moi, ehdotan varovaisesti Macrophya sukua, (mm. albicincta joissain kuvissa tuon näköinen)
T:Jyri

Kiitos vinkistä.
Saattaisi olla tosiaan Macrophya sukua, albicincta - alboannulata ainakin saattaisi olla, vaikeaa kuitenkin etsiä tietoa vaikka kuvia on netti täynnä.
Odotellaan josko joku vielä kommentoisi…

Itse ehkä kallistuisin Macrophya duodecimpunctata lajiin, mutta odotellaan.
T:Jyri

Sahapistiäisiä ei juuri Suomessa muut tunne kuin Marko Mutanen, Matti Viitasaari ja Veli Vikberg, eikä kukaan heistä seuraa tätä foorumia. Helpoiten heistä voisi tavoittaa Markon. Kysyn, jos muistan.

Omien " netti " etsintöjeni ja pohdiskeluni pohjalta uskallan esittää lajiksi Macrophya blanda
Lajia ei ole ilmoitettu esiintyvän suomessa, mutta keskieurooppa, ruotsi, norja, venäjä, ym maat kyllä löytyvät listalta.
Nooo, nämä on omia pohdiskeluja eikä mitään tiedettä. Tähän jatkoksi voisi laittaa vanhan sanonnan viidenkymmenen vuoden takaa Pertti Jotunin sanomana " maailmassa on vielä paljon sellaista mitä tiede ei ole pystynyt selvittämään " joku toinenkin saattaa vielä muistaa nämä sanat, tulee ajankohtaiseksi puolentoista viikon kuluttua.