En löydä itiöitä. Lajiehdokkaita ovat ainakin Peniophorella pallida ja P. praetermissa, mutta eri lähteissä on erilaisia tietoja siitä, miten nämä kaksi lajia erottaa toisistaan. Onnistuuko lajimääritys melko huonokuntoisesta näytteestä ilman itiöitä?
Kokeile vielä etsiä noita kystidejä lisää. Muoto ja koko niissä kiinnostaa. Näillä tiedoilla ei tule mitään järkevää ehdotusta mieleen. Onhan ne kystideissä olevat varmasti selviä kiteitä, miltä ne kyllä kuvassa näyttävät?
Peniophorella pallida se ei ainakaan ole. Sen pyöreäpäisissä kystideissä ei ole kiteitä, niissä on sellaista punertavaa mönjää.
Tämä on aika hankala skoopattava, koska sieni on ehkä 0,1 milliä paksu, ja puuaineskin on hauras ja vain vähän sientä paksumpi. En löydä enää noita kidepäisiä kystidejä, mutta kuvassa näkyvän kystidin kidepää on noin 7 µm leveä.
Nyt löydän skoopatessa vain rihmaston seassa olevia kideryppäitä (läpimitta n. 5–10 µm). Lisäksi yhdessä pullomaisessa kystidissä näyttäisi olevan muutama kide kiinni. Pullomaisten kystidien leveys on paksuimmasta kohdasta vain 3–5 µm. Niitä on välillä vaikea erottaa basidioleista.
Saattaa olla liian huonokuntoinen määritettäväksi. Katso vielä Resinicium bicolor’in kuvaus. Jos vaikka kyseessä olisi sellainen huonokuntoisena ja sen tärkeitä tuntomerkkejä ei olisi kunnolla näkyvissä tai ovat tuhoutuneet täysin. Paljon auttaa, jos tietää mitä pitää etsiä. Vähän hakuammuntaa, mutta muuta ei tule mieleen.
Tuo on muuten hyvä ehdotus. Minulla sattui olemaan tallella hyväkuntoinen Resinicium bicolor -näyte, joten katsoin, miltä sen kuuluu näyttää. Samaa näköä on, jos ei mieti niitä tärkeimpiä tuntomerkkejä. Saattaa hyvinkin olla, että laji on sama. Voisikohan olla, että tuo kidepäinen kystidi onkin halokystidi, johon on vain takertunut muista kystideistä irronneita kiteitä?
En tiedä, miten tämän nyt saisi varmistettua oikeaksi tai vääräksi, mutta Resinicium bicolor on mielestäni täysin mahdollinen lajiehdotus.
Halokystidiä, johon on tarttunut kiteitä minäkin ajattelin.
Jos tuntuu, että vielä haluat yrittää, niin tee leikkeitä eri kohdista, jos vaikka joissain sattuisi olemaan parempi kohta. Mutta joskus vain täytyy hyväksyä se, ettei nimeä saa syystä tai toisesta.
Skooppasin alkuperäisen sienen vielä kerran, ja olen nyt aika vakuuttunut siitä, että laji on Resinicium bicolor. Kaikki outoudet ovat selitettävissä näytteen huonokuntoisuudella, ja tärkeimmät tuntomerkit ovat nähtävissä, vaikkakin hieman muuntuneina. Huonokuntoiset näytteet jäävät usein ilman nimeä, mutta tälle uskaltaisin kyllä antaa nimen. Kiitos kun hoksasit tuon Resinicium bicolor -lajin, en olisi sitä itse keksinyt.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.