Peniophora? [Peniophora nuda]

Tämä orvakka kasvoi koivulla metsäpaloalueella. Olen yrittänyt etsiä määritystä Peniophora-suvusta, mutta mikään laji ei oikein sovi.

Rihmat ovat ruskeat ja sinkilälliset. Itiöt ovat hieman käyrät, n. 8–9,5 × 3–3,5 µm. Kystidit ovat nuijamaisia gleokystidejä. En ole montaa mitannut, mutta kystidien leveys vaihtelee ainakin välillä 8,5–12 µm. Tässä kuvassa on basidioita, ja mallossa niiden alapuolella näkyy gleokystidejä.

Löytyykö lisäksi kiteisiä kärkeen kapenevia kystidejä? Niitä saattaa joutua etsimään. Rakenne varmaan hyvin tiivis ja vaikea saada rihmastoa irralleen? Yritä hajottaa kunnolla vaikka KOH:ssa ja katso tarkemmin noita sulfokystidejä. Miten leveitä löydät (löytyykö vielä leveämpiä kuin mitä kirjoitat), onko niitä runsaasti ja onko niiden seinämä hyvin paksu.

Lähinnä mielessäni olisi Peniophora nuda ja violaceolivida. Vertaa niiden kuvaukseen. Lähinnä olen nähnyt niitä kuivana, joten en ole varma sopiiko tuorekuva lajiin hyvin.
Koitetaan sulkea ainakin ne ensin pois vaihtoehdoista.

Mittasin nyt yli 30 kystidiä. Sulfokystidejä on paljon, ja niiden seinämät ovat paksuja, paikoitellen yli 1,5 µm. Keskimäärin kystidit ovat 13–14 µm leveitä, mutta kaiken kaikkiaan vaihteluväli on 7–19 µm. Suurin osa sulfokystideistä on leveän nuijamaisia, mutta osa on kapeampia ja pitkulaisempia.

Kärkeen kapenevia kystideitä oli pari, mutta ainakaan selkeästi kiteisiä ne eivät olleet. Niiden leveys oli n. 8–11,5 µm. Tässä kuva sellaisesta.

Nyt tämä tuntuisi sopivan tuohon Peniophora nuda -lajiin.

Tuo teräväpäinen kystidi voisi olla nuori ja siksi ilman kiteitä. Vanhempana niiden tyviosa muuttuu ruskeaksi. Nuoressa itiöemässä ei välttämättä ole vielä kiteisiä. Nuo leveät sulfokystidit sopivat mainiosti nuda’lle. Uskoisin, että sitä tämä on. Myös itiöemän väri ja kasvualusta sopii lajille hyvin.

1 Like