Mikähän kumma? [Lilioceris lilii, liljakukko]

Tällaisia “ötököitä” oli ilmaantunut värililjani lehtiin. Yleisimmin ne olivat lehden alapuoleen vahvasti imeytyneinä. Olettaisin, että jonkinlaisella suun “imukupilla”. Niiden pinnalla ja vierellä oli tummaa töhnää, jota luulin ensin mullaksi. Nämä eivät olleet maanrajassa vaan aika ylhäällä. Jalkoja näyttää olevan kolme paria, pinta oli pehmeä. Mielestäni tämä on jokin esiaste. Mutta mikä? Ja minkä? Mieleeni tulee ensimmäisenä, voisiko tästä olla kehittymässä kenties jonkin leppäkertun kotelovaihe… Olisi mukava kuulla mielipiteitänne, vaikka ei kukaan tunnistaisikaan tätä. Kokoa oli silmämääräisesti noin 6 mm.


Joensuun Kiihtelysvaara 11.7.2022

Liljakukon toukkia ovat.

Kiitos sinulle, Hokke! Tämähän kävi lähes “alta aikayksikön”. :slightly_smiling_face: :+1: Samalla tuli korjattua huolimattomuusvirhe, jonka olin tehnyt. Hyvä muistutus siitä, että aina pitää varmistaa asiat… Olin nimittäin samaisesta liljapuskasta kuvannut tämän kuoriaisen 11.6. ja nimennyt todennäköisesti aivan oikein kielokukoksi (Lilioceris merdigera).

Sitten 24.6. sain huomattavasti selkeämpiä kuvia ja nimesin mitään tarkistamatta myös kielokukoksi. Vaan sepä näyttääkin olevan liljakukko (Lilioceris lilii)!

Selvä ero päässä ja jaloissa. Tämä yksilö on todennäköisesti muninut värililjojeni lehdille ja toukat ovat nyt kuoriutuneet. Vaikka en itikoiden lisäksi juurikaan anna kuolemantuomiota ötököille, vaan vien hellästi ulkoruokintaan, niin näiden en anna kehittyä aikuisiksi. Ikävä kyllä! :wink: