Mikähän tämä on? [ maito-orvakka, Gloiothele lactescens ]






Fiskars 7.11-23
Erittäin lahon tammen kannolla. Ensi näkemältä tuli mieleen etelänruostekääpä. Tarkempi tutkinta ei löytänyt pilllejä. Mikä siis mahtaa olla? Neljäs kuva otettu kun löydöstä oli kulunut 19 tuntia. Viimeinen kuva jossa näyte täysin kuiva on otettu 9 tunnin päästä edellisestä. Kaikki väri ja “patit” hävinneet, kutistuneet olemattomiin. Käyttäytyykö esim. pehmikkä näin?

Hienon näköinen esiintymä…
Näistähän ei oikein tiedä mitä ovat, ainakaan ite. Kun kuvia googlailin niin Pehmikkä voisi olla mahdollinen.
Omia kuvia orvakoista kun selailin niin Kesilämäkkä ( Rhizochaete violascens) hieman samaa näköä oli. Tosin ne löydöt olleet kaikki maapuiden alapinnoilta.

Toivottavasti joku asiantunteva vastaa kysymykseen. Orvakat ja orakkaat jne. ovat kyllä mielenkiintoisia. Haastellisia tunnistaa…

Pehmikkää olisin myös tarjoamassa!

Ei näytä pehmikältä, enemmän lämäkkä-tyllikkä-osastoa.

Mikroskooppisia tuntomerkkejä tarvitaan, muuten ei etene.

Vähän tuossa voimakkaassa kutistumisessa ja habituksessa on maito-orvakankin oloa, joka olisi ihan kiva havis. Mutta ilman mikroskopointia ei voi sanoa juuta tai jaata.

Kiitos mielipiteistä. Vaikka vaatiikin mikroskopointia, kysyn voisiko olla tammiorvakka?

Ei voi. Tammiorvakka on kova ja käpristyy kuivuessaan reunoilta irti kasvualustasta. Tammiorvakan itiöemän alapuoli (puuta vasten) on musta.

Kuvien sieni halkeilee vahamaisten tyllikköiden tapaan, tasaisesti joka paikasta kun pehmeä itiölava kutistuu.

Skooppasin näytteen ja on maito-orvakka, Gloiothele lactescens. Eli Pyry oli jäljillä.
Hyvä löytö ja NT-laji. Olen vain kerran aiemmin skoopannut lajin ja se oli norjalainen näyte.

Kiitos Matti.
Sentään yksi uusi laji minulle tälle vuodelle. Kun lisäksi on NT-laji . Otaksun,että on yksivuotisesta lajista kysymys? Kasvupaikasta lisäinfoa. Kasvoi tosiaan melkein Fiskarin kylän keskustassa. Tien ja kevyenliikenteen väylän välissä kasvavien tammirivistön jonossa, tammien välissä. On siis vain otaksuma, että kanto on tammea.

Mielenkiintoinen siinä mielessä että tähänastiset Suomen havainnot taisi kaikki olla Helsingistä. Itselläni pari keräystä pääkaupungista; puulajilla ei taida olla erityisemmin väliä lajille, kunhan lehtipuuta.