Havainto- ja kokoelmanäytetietojen luotettavuuden määrittelyä Lajitietokeskuksen tietovarastossa uudistetaan samalla kun laadunvalvonnassa käytettävää kommentointijärjestelmää uudistetaan. Ajatuksena on että luotettavuuden ilmaisemiseen käytetään jatkossa nykyisen yhden kentän sijasta useampaa kenttää, ja että tietoaineiston luokitus ei automaattisesti merkitse havaintoja varmoiksi (mikä nykymenetelmässä on herättänyt kritiikkiä). Näin käyttäjillä on mahdollisuus halutessaan suodattaa havaintoja nykyistä tarkemmilla ja heidän käyttöönsä paremmin sopivilla kriteereillä.
Monipuolisten luokittelujen lisäksi kuitenkin tarvitaan tapa jakaa havainnot yksinkertaisesti “luotettaviin” ja “muihin”. Tätä tarvitaan esim.
- Luotettavien havaintojen näyttämiseen karttanäkymässä poikkeavalla värillä
- Luotettavien havaintokuvien tai muiden mediatiedostojen näyttämiseen lajisivuilla
- Yksinkertaisen suodatusmahdollisuuden (“näytä vain luotettavat”) tarjoamiseen niille, jotka eivät halua perehtyä asiaan tarkemmin
Mutta millä perusteilla havainto voidaaan lukea luotettavaksi? Mikä on riittävän varma, jotta sen voidaan sanoa olevan luotettava? Mitä asioita luotettavuuden määrittelyssä pitää ottaa huomioon?
Toivoisin tähän nyt mielipiteitä ja etenkin perusteluita myös teiltä tämän foorumin käyttäjiltä.
Meillä on alustava suunnitelma luotettavuuden määrittelystä, mutta en kuvaile sitä tässä, jotta saatte ensin kertoa oman näkemyksenne asiasta. Kysyn mielipiteitä myös mm. Lajitietokeskuksen kumppanien edustajilta, ja teen myöhemmin näistä pienen yhteenvedon.
Mikko / Lajitietokeskus