Mitä välinettä käytät koordinaattien tallennukseen?

Vihkon karttatyökalussa on toiminto, jolla kartalle voi tuoda koordinaatteja (pisteitä ja reittejä) muutamassa eri muodossa. Tätä ollaan laajentamassa tukemaan muutamia uusia koordinaattijärjestelmiä.

Käytätkö sinä jotakin välinettä (mobiilisovellusta, GPS-laitetta tms.) tallentamaan koordinaatteja havainnoista, kartoitusalueista tai kulkemistasi reiteistä? Millaisessa muodossa (tiedostona tai muuten) otat koordinaatit ulos laitteesta? Olisiko sinulla antaa esimerkkitiedostoa?

Tieto siitä millaisia välineitä on käytössä olisi arvokasta karttatyökalun suunnittelussa. Esimerkkitiedostot voisi liittää tähän keskusteluun tai lähettää lajitietokeskuksen osoitteeseen helpdesk@laji.fi.


Tällä hetkellä karttatyökalu tukee GeoJSON, ISO 6709, ja WKT-formaatteja, sekä WGS84-, ETRS-TM35FIN- ja yhtenäiskoordinaatteja. Näissä muodoissa olevat koordinaatit voi ladata kartalle esim. tallennettaessa havaintoja retkilomakkeella käyttämällä kartan disketti-ikonia (jossa nuoli ylös).

Yksittäiset koordinaatit voi kirjata myös käsipelillä klikkaamalla XY-ikonia.

Mikko / Lajitietokeskus

Minä olen sen verran teknofobinen, etten en käytä muuta kuin kameran tallentamat GPS-koordinaatit. Niitä voi katsoa esim Metadata++:lla, jolloin ne ovat tämän näköiset:

Noita koordinaatteja ei voi suoraan kopioida laji.fi:hin mutta tietää kuitenkin missä on ollut ellei ole ollut niin umpimetsässä että kamera ei ole ehtinyt nähdä tarpeeksi satelliiitteja. Jos voisi kopioida suoraan tähän, kyllähän se helppottuisi.

Plussa siitä, että laji.fi suodatta pois oleelliset metadatat. Jos lataa alas kuvan, jolla oli kaikki metadataa tallessa tallettaessa ne ovat poissa kun downloadaa. Näin ei tarvitse itse huolehtia siivoamisesta. Samoin nähtävästi tekee myös Facebook, vaikka en ihan luota siihen että niitä ei talleteta ja vuodetaan etenpäin valtuille tahoille. Miten teillä?

1 tykkäys

Vihkossa kuvien metatiedot (koordinaatit ym.) poistetaan tallennusvaiheessa, jottei mahdollisesti arkaluontoisten havaintojen koordinaatit päätyisi vääriin käsiin. Muutamalla lomakkeella (testikäytössä oleva mobiililomake ja vieraslajilomake) koordinaatit poimitaan ensin lomakkeelle kuvasta, jottei niitä tarkitsisi kirjata käsin.

Astekoordinaatit ovat siitä hankalia että niitä esiintyy kovin monessa muodossa. Vihko hallitsee desimaaliasteet, mutta ei em. kuvan aste-minuutti-desimaalisekunti -muotoa eikä aste-desimaaliminuutti -muotoa. Erilaiset välimerkitkin näissä tuovat lisää variaatiota.


Itse käytän satunnaisesti Android-puhelimen My Tracks-sovellusta reittien ja “parhaiden” havaintojen sijaintien tallentamiseen. Sovellus tuottaa GPX-tiedoston (tai KML/KMZ-tiedoston).

Koska Vihkon kartta ei (ainakaan vielä) tue GPX-formaattia, käännän tiedoston GeoJSON-muotoon tällä verkkopalvelulla: GPX to GeoJSON Converter Online - MyGeodata Cloud Tuloksena saa GeoJSON-tiedoston, jonka sisällön voi leikata ja liimata Vihkoon.

Mikko / Lajitietokeskus

Sivuhuomautuksena liittyen Bellissimon vastaukseen…

Jos jotain tietoja Facebookiin postaat, vaikkapa kuvia + metatietoja taikka paikkatietoja on kuvat ja metadatat Facebookissa ikuisesti ja vapaasti myytävissä kolmansille tahoille (royalty free, sub-licensable).

3.3.1 of Facebook’s Terms of Use (as of April 2019) titled “Permission to use content you create and share”

“To provide our services, though, we need you to give us some legal permissions to use that content. Specifically, when you share, post, or upload content that is covered by intellectual property rights (like photos or videos) on or in connection with our products, you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, and worldwide license to host, use, distribute, modify, run, copy, publicly perform or display, translate, and create derivative works of your content”

Laji.fi on paljon kuvaajaystävällisempi tältä osin elikkä kuvien tekijänoikeudet voi laji:fissä turvata valitsemalla all rights reserved ja kuvien metatiedot poistetaan ennen tallennusta. Tässä on ainakin minulle tärkeä syy suosia tätä foorumia.

Itse käytän yhtenäiskoordinaatteja enkä tallenna paikkadataa maastossa.

Juu, FB:n kuvissa poistan nykyään aina metadatat. Siihen Metadata++ on hyvä.

Minä käytän Garminin GPS laitteita ja se GPX on muoto, jossa niitä siirtelen esim. Google Earthiin tarvittaessa. Samaa muotoa soisi tuettavan täällä.

2 tykkäystä

Offtopic, mutta koen, että tätä on pakko kommentoida.

Tämä on kyllä ihan turha uhkakuva; kuvien omistusoikeudet eivät siirry Facebookille, eikä se saa myydä niitä kolmansille osapuolille.

Tuo käytännössä antaa luvan siihen, että Facebook voi tallentaa kopioita kuvista palvelimilleen ja välittää niitä eteenpäin voidakseen näyttää niitä osana tarjoamaansa palvelua tarvittaessa yhtä aikaa vaikka kaikille käyttäjille ympäri maailman. Sama koskee sitä, jos kuvia jaetaan esim. ystävien toimesta. Muokkaaminen kattaa sen, että kuviin voidaan lisätä hymiöitä, tekstiä tai filttereitä jne., ja sen jälkeen annetaan lupa kuvan julkaisemiseen muokattuna.

Mikään ei toki pakota julkaisemaan siellä ainuttakaan kuvaa, jos homma epäilyttää, mutta turhien uhkakuvien levittelykään ei auta asiassa. Facebook ei ole niin tyhmä, että tekisi jotain tuollaista, kun se muutenkin on ollut julkisuudessa negatiivisessa valossa (mm. kongressin kuulustelut). Kuvien myynti eteenpäin tarkoittaisi lähinnä jatkuvaa oikeusjuttujen virtaa ja erittäin negatiivista mainetta, mikä karkottaisi asiakkaat hyvin tehokkaasti.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joku voisi kuvia sieltä varastaa, aivan kuten niin voi tehdä miltä tahansa nettisivuilta, gallerioista, blogeista tms. julkisesta palvelusta. Sitä varten jokainen voi omilla yksityisyysasetuksillaan määrätä, ketkä pääsevät kuviaan edes näkemään.

Esim. täältä löytyy ihan kattava yhteenveto asiasta: COPYTRACK ► Gestohlene Bilder Finden & Copyright Durchsetzen

EDIT: Yksi oleellinen tieto monesti jää huomaamatta ehdoista. Se on tämä: “(consistent with your privacy and application settings)”. Kun jaat kuvan, jonka saa nähdä vain ystäväsi, niin jos FB myisi kuvan mainostajalle, vain ystäväsi voivat nähdä mainoksen, jossa sitä käytetään. Tilanne toki mutkistuu, jos julkaisee kuvia julkisina. Mutta silloinkaan mahdollisuus tehdä ei ole sama kuin teko. FB vain vaatii melko laajat oikeudet kuviin, jotta palvelu voisi laillisesti toimia.

Tuossa linkissäsi kerrotaan että

you grant Facebook a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, and worldwide license to your images.

Tässä termien selitykset

non-exclusive - voit edelleen käyttää kuviasi eli facebookilla ei ole yksinoikeutta käyttää kuviasi

transferable - facebook voi myydä halutessaan kuviasi aivan vapaasti ilman mitään lisälupia sinulta.

sub-licensable - facebook voi antaa kolmansille osapuolille oikeudet myydä kuviasi aivan vapaasti ilman mitään lisälupia sinulta

royalty-free - facebookin ei tarvitse maksaa sinulle penniäkään

worldwide - nuo yllä mainitut facebookin oikeudet kuviisi ovat maailmanlaajuiset

Sama pätee kuvien metatietoihin joita on paljon ja monenlaista. Mielestäni ei ole alarmistista taikka uhkakuvien maalaamista olla tietoinen asiasta. Sinä todella luovutat nuo oikeudet facebookille peruuttamattomasti.

Kysymykset kuvien käyttöehdoista ovat valokuvaajille tärkeitä vaikka muille niillä ei välttämättä ole paljoakaan merkitystä. Vaikka kuvaoikeudet eivät olisi omien kuvien osalta tärkeitä on silti mielestäni hyvä tietää että Facebook omistaa nuo yllä mainitut oikeudet kuviisi, kuten oikeuden myydä kuviasi ja alilisenssoida myyntioikeuksia kolmansille osapuolille. Samaten kuvien metatietojen kohtalo on tärkeä. Siellähän on todella paljon arvokasta profilointidataa. Hyvä kuulla että laji.fissä nämä asiat ovat paljon paremmalla tolalla.

Käyttääkö facebook ja jos kayttää niin miten ja millä tavoin käyttää sille luovuttamiasi oikeuksia kuviisi ja dataasi on sitten oma kysymyksensä. Voi tietysti olla että ei käytä sitä metadataa profiloimiseen eikä myy kuvaoikeuksiasi koskaan kolmansille osapuolille, mutta historia ja bisneslogiikka ehdottelee kyllä toista. En nyt ainakaan olisi kovin luottavainen tässä. Datasi myymisestähän facebook saa rahansa.

Joka tapauksessa tässä on keskeinen syy miksi itse kirjoittelen ja postailen kuviani mielummin tänne kuin facebookiin. Nuo facebookin ehdot ovat yksinkertaisesti mahdottomia valokuvaajalle. Toki tiedän olevani tässä pienessä vahemmistössä.

Käytän QField nimistä Android appia puhelimella. Kohtuu näppärä, mutta siihen soveltuva tiedostopohja pitää käytännössä luoda QGIS ohjelmalla ja viedä puhelimeen. Ulos saa shapefile -tiedostoja ja niistä saa tallennettua QGIS:llä myös muita formaatteja esim. csv:tä. Koitan talvella ajaa massana joitakin havaintoeriä Laji.fi:hin.

1 tykkäys

GPX-muoto on minulla yleisin ulkopuolisen ohjelman tuottama formaatti (käytännössä Garminin GPS-laite ja Maastokartat-appi kännykässä).

Tässä esimerkki Maastokartat tuotoksesta

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes' ?>
<gpx xsi:schemaLocation="http://www.topografix.com/GPX/1/1 http://www.topografix.com/GPX/1/1/gpx.xsd http://www.garmin.com/xmlschemas/TrackPointExtension/v1 http://www.garmin.com/xmlschemas/TrackPointExtensionv1.xsd" creator="Maastokartat" version="1.1" xmlns="http://www.topografix.com/GPX/1/1" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:maa="Maastokartat" xmlns:gpxtpx="http://www.garmin.com/xmlschemas/TrackPointExtension/v1">
  <wpt lat="60.578604" lon="23.365258">
    <ele>0</ele>
    <time>2019-07-19T08:27:37.518Z</time>
    <name>Villa cingulata 1M2F</name>
    <sym>star</sym>
    <extensions>
      <maa:color>#BE000000</maa:color>
    </extensions>
  </wpt>
</gpx>

Pisteen nimeksi olen siis koodannut lajinimi [yksilömäärä[Sukupuoli]][yksilömääräSukupuoli ]