Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mörsky ja crozier kysymys

Tämä oikeastaan liittyy Mikon aiemmin aloittamaan ketjuun mörskyistä.

Taksonomia on sekavassa tilassa. Uusin tieto taitaa olla tässä artikkelissa

(PDF) Pindara revisited – evolution and generic limits in Helvellaceae

Elikkä kuvasin eilen jotain mörskyä Malmin hautausmaalta. Biotooppi oli seuraava: tie ja sen reunassa hiekkakäytävä, sitten metrin verran sammaloitunutta nurmikkoa ja sitten aidanne jotain matalaa koristehavua jota arvelin vuorimännyksi. Pari kuvaa

Mörskyt olivat hyvin pieniä (leveys max 2,5 cm ja korkeus max 3 cm) ja vailla lämpimiä sävyjä. Kuivuivat lähes mustiksi. Itiöt olivat konsistentisti 15 - 17 x 10,8 - 11.6 eli kovasti pieniä nurmimörskyä ajatellen. Itiöemät olivat myös paljon pienempiä ja tummempia kuin aiemmin löytämäni nurmimörskyt. Jalan suonet vievät tämän joko Helvelloihin taikka siitä äskettäin erotettuun sukuun Dissingia. Monilla nimillä kulkenut lyhytjalkamörsky on siis nykyään (ainakin norskeilla) Dissingia confusa ja tämä voisi ehkä sopia k.o. lajiin. Olin jo päätymässä tähän mutta Helvellat ovat crozier+ ja Dissingiat crozier- ja skoopissa näkyi haarautuva ascuksen tyvi. Onkohan tämä ascuksen tyvi nyt crozier+? Eli jos on niin suku olisi kuitenkin Helvella koska sukuun Dissingia vietiin crozier- lajit.

Helvelloista ei vaan oikein löydy tähän sopivaa. Pienet itiöt, havut ja kesäkuun alku ei oikein natsaa mihinkään lajiin?

FTE:ssä nämä “nurmimörskyt” on jaettu kahtia. Suurempikokoinen nurmimörsky Helvella solitaria ja sitten lyhytjalkamörsky Helvella confusa (syn. Dissingia confusa) josta sanotaan vain että is a smaller Picea-associated species. Eri lähteissä on niin ristiriitaisia tietoja näistä että taidan noudattaa tässä FTE:n yksinkertaista jakoa. Elikkä laitan nämä epävarmoina lyhytjalkamörskyinä atlakseen. Korjaan sitten jos jotain uutta infoa löytyy.

Kyllä tuo näyttää hakasesta (crozier). Jotkin sienet tekevät kuitenkin vain pseudosellaisia, eli se toinen haara vain hapuilee taaksepäin ilman että koskaan otta kiinni edeltävään soluun. Parasta on kun näkee, että mollemat haarat ovat kiinni edellisessä solussa - sitten voi olla varma. En muista onko pseudoja Helvelloissa.

1 Like

Kun tällä on hakaset askusten tyvellä, niin kyse ei voi olla suvun Dissingia -lajista. Joten lyhytjalkamörsky tämä ei ole. Mielestäni ulkonäkö ja kuvaus muutenkin sopii parhaiten lajiin H. solitaria. Itiömittojen perusteella erottelua saattaa olla vaikea tehdä, vaikka mittaamasi itiöt ovat hieman pienempiä kuin mitä esim. nordic macromycetes kertoo.

Ok, kiitos Tapio. En vain osaa oikein tulkita näitä hakasjuttuja kun muuten näyttää ihan CR- askuksilta mutta sitten löytyy jotain yksittäisiä hakasellisia. Muutan tämän atlaksessa nurmimörskyksi. Minulle jäi tästä näytteet joten voin palata skoopille jos hakashommelit joskus vähän aukenee minulle.