Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Mustaherukalla Valsa?

Tunteeko kukaan Valsa ribesia (vaikka Valsa ei ole enää olemassa sukuna)? On vaikea löytää tietoja lajista. Kasvaako muillakin kuin Ribes alpinumilla?

Kuvan sieni kuvittelin aluksi että on Diaporthe strumella mutta mikroskopia ei käy. Paremmin sopisi jotain valsoidia. Valsa ribesia sopisi ainakin itöiden perusteella.

P4280165-mod2

Outo ! Karstenin kuvaama laji, jota en ole koskaan kohdannut. Enpä kyllä mitään muutakaan Valsaa herukoilla.

Hei,

löysin vuonna 2015 talvella jotain Valsa-tyyppistä ehkä mustaherukalta. Allantoidit itiöt olivat luokkaa 7-9x2 ja askukset 20-28x5. En saanut sitä määritetyksi…

Marja

Suurin osa runsaata näytteestä on nyt hukassa mutta osa löytyi kuitenkin. Pienellä kysymysmerkillä voisi sopia protologin tietoihin, joka on paras kuvaus mitä löydän:

https://ia802700.us.archive.org/BookReader/BookReaderImages.php?id=mycologiafennicapt12kars&itemPath=%2F27%2Fitems%2Fmycologiafennicapt12kars&server=ia802700.us.archive.org&page=n433_w399

8-itöinen on kuten pitää ja itiökoko on kuten marja sanoo tai vähän kapeammat. Myös askukset sopivat protologiin. Jos otan itselleni luvan kääntää “subrectae” allantoidiksi sekin käy. Jos “ostiolorum fasciculo solum pertuso tectum” tarkoittaa että ositiolit yltävät juuri ja juuri kuoren pinnalle niin se sopii vähän huonommin, menee kyllä vähän yli. Ja periteesioita ei ole “6-12” per strooma vaan 6-25. Tyyppi lienee kerätty naapurikunnasta noin 147 vuotta sitten.

Joten olkoon Cytospora cf. ribesia ined., vaikka kombinaatio ei ole vielä tehty mutta kun Valsa-sukua ei enää ole. Sitten kun joku kiinnostuu asiasta Cytospora kyllä hajotetaan tuhannen päreeksi.