Vihdistä eilen, laholta lehtipuun maaoksalta. Vaaleat lätkät lienevät jotain Mollisiaa, mutta mitä nuo kauniit ruskeat ja itkevän oloiset ovat?
Kooltaan max 3mm.
Vihdistä eilen, laholta lehtipuun maaoksalta. Vaaleat lätkät lienevät jotain Mollisiaa, mutta mitä nuo kauniit ruskeat ja itkevän oloiset ovat?
Kooltaan max 3mm.
Etsiskelin tätä pikkusen FTE:stä ja netistä mutta mitään hyvää vastaavuutta ei löytynyt enkä ole itse tuollaista koskaan nähnyt. Voi olla että paras mahdollisuus nimeen löytyisi ascofrancesta taikka fb:n asco ryhmästä. Voisi olla Mollisia taikka ehkä Orbilia. Orbilioista on tuore 2000 -sivuinen monografia jonka voi ladata pdf:nä netistä täältä
Baral H.O., Weber E. & Marson G. 2020
Monograph of Orbiliomycetes (Ascomycota) based on vital taxonomy. Part I + II.
National Museum of Natural History Luxembourg, 1752 pp.
Hyvä puoli tuossa monografiassa on että opettelu ei lopu heti kesken. Kuvaavaa on että Baral et. al. ovat tuossa kuvanneet yli 400 Orbiliaa kun Laji.fissä niitä on muistaakseni listattu kymmenkunta.
Noissakin voisi olla sitten eittämättä paljon löydettävää Suomessa Ekaa kertaa itsekin näin, noita harmaita on tullut useammin, ilman seuralaisia.
Hei,
tuo ruskea vaaleahymeenioinen on todella mielenkiintoisen oloinen. En muista löytäneeni tuollaisia.
Onko sinulla näytettä? En pidä kuivanäytteiden skooppaamisesta, mutta voisin yrittää ja tarvittaessa (luultavasti tarvitaan ) haen määritystä ascofrancesta, jos voin käyttää kuvaasi esitelläkseni habituksen. Yksi mahdollinen määritysehdotuksen antaja on juuri The Great Baral. Muutama keräykseni on mainittu hänen Orbilia monografiassaan, jota hän työsti käsittääkseni yli 30 vuotta.
Minullakaan ei ole listoillani kuin 14 Orbiliaa ja 2 Hyalorbiliaa, suurin osa Baralin määrittämiä tietenkin.
t: Marja
Nyt on. Kävin hakemassa kaksi, löysinkin vielä puolen tunnin etsiskelyn jälkeen
Yksi isoin oli jo vähän laakeampi ja harmaat lätyskät olivat lähes hävinneet. Laitan näytteen tulemaan loppuviikosta, kiitos!
Hei,
näyte tuli viikolla ja tutkin sen vihdoin tänään:
Itiöt luokkaa 5-6x2,5-3, askukset 60-75x4-5. Vaikuttaisi siltä, että kapeiden parafyysien päät voisivat olla värjäytyneitä tms. Jotain karvamaisia hyyfejäkin näkyi, olisivatko alapinnalla.
No, meikäläisellä ei tietenkään ole harmahinta aavistustakaan, mitä tämä voisi olla. Laitan ketjun ascofranceen ellei jollakulla täällä satu olemaan lajiehdotusta.
t: Marja
Ite antaisin varsin epävarman äänen jollekin vähän eksentrisen muotoiselle Mollisialle. Oon nähnyt useamman kerran ekassa mikrokuvassa olevien kaltaisia “anchoring hyphae” apojen alapinnalla. Tuoreenahan parafyyseistä tod.näk. näkisi heti onko Mollisia vai ei… Mutta tosiaan menee arvailun puolelle.
Kiitos Marjalle ja muille En tiedä, että auttaako mitään, mutta tuossa lisäkuvaa, jossa näkyy vähän alapuolta:
Hei,
jotain on viimein selvinnyt. Baralin mielestä tuo Orbilia on O. alba. Aika huikeaa määrittää Orbilia habituksesta! Eli Juha: onnittelut Suomelle uudesta lajista! Näyte kannattaisi lähettää johonkin museoon.
Jäikö sinulle näytettä noista valkoisista? Minulle lähettämääsi osui vain kaksi ja niistäkin toinen oli jo elonsa ehtoopuolella. Siitä toisesta näin kuitenkin jotain pieniä itiöitä luokkaa 6x1 ja askukset olivat luokkaa 25x2 eli lajille sopivia.
Lisäys: nuo keltaiset näpyt 3. ja 4. kuvissa ovat jotain kuroumaitiöistä ja olivat muuttuneet kuivina punertaviksi.
t: Marja
Kiitos, Baralille myös. Aika yllätys kyllä
En ole täysin varma, että löydänkö näytteistä (on voinut mennä sekaisin), kun juurikin noita pidin jonain muuna ja huomio oli niissä ruskeissa… Mutta tarkistan viikonloppuna. Jos ei löydy, niin ensi syksynä. Vuosi sitten mielestäni törmäsin ihan vastaaviin samoilla paikoilla, niin lienee hyvät mahdollisuudet löytää jatkossakin.
Muoksis, Näytteet ovat toisaalla, minkä vuoksi en heti voinut. 99,9 prosentin varmuudella löysin näytteen noista ja vielä hyvän Ruskeita siinä ei ole.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.