Kotelokirjallisuutta?

Jonkin verran löytyy kiinnostusta pieniin kotelosieniinkin tutustua, mutta se vaikuttaa aikamoisen valtavalta ja vaikealta alueelta. Mahtaako löytyä mitään ‘kattavaa’ englanninkielistä teosta jolla voisi alkuun päästä? Löysin tuollaisen teoksen kuin ‘Ellis & Ellis: Microfungi on land plants’ jossa on ilmeisesti 3500 lajia, mutta en tiedä onko sitten minkälaisesta lajistosta kyse. Vai pitääkö harrastajan vaan turvautua foorumeihin ja sekalaisiin nettilähteisiin?

Hei,

valitettavasti kaiken kattavaa kotelosienikirjaa ei ainakaan tietääkseni ole olemassakaan. Vanha kunnon Nordic macromycetes 1 olisi siitä hyvä kirja, että se kattaa nimenomaan pohjoismaista lajistoa. Tosin se on kovin puutteellinen ja sitä ei ole missään saatavilla. Itse hain aikoinaan kaukolainaan ja skannasin ja tulostin sen. Odottelemme siis Funga Nordican painosta, johon sisällytettäisiin kotelosienetkin.

Ellis oli yksi kirjoista, jota itselleni suositeltiin, mutta en ole sitä lainannut. Yksi vanha kirja on myös Dennisin Brittish ascomycetes, jossa on jopa jonkin verran piirrettyjä kuvatauluja. Sitten on kirjasarjan 1 osa ; Fungi of Switzerland: Vol. 1 Ascomycetes, joka näyttäisi olevan saatavilla netistä aika hyvään hintaan.

Netistä löytyy paljon tietoa ja osa on ihan luotettavaakin, pitää vaan tietää mihin voi luottaa. Itse käytin aikoinaan aika paljon netistä sattumalta löytämääni laajahkoa tanskan poikien asconögleriå. Se on tosin tanskaksi ja sanotaanko, että ihan alussa vaatii aika paljon työtä, että sen avullakaan parjää, mutta lopulta käytin sitä jossain vaiheessa aika paljon.

Nykyisin käytän apunani ascofrancea silloin, kun olen ihan ulalla. Foorumilla on vaikuttavaa asiantuntijuutta ja varsinkin The great Baral, joka kuuluu myös tuttavapiiriini, on mielestäni kaikkein paras apu määritysongelmiin.

Marja

1 tykkäys

Ellis on ihan hyvä, vaikka aika lyhytsanainen ja aika vanha. Kannatta hankkia, jos jostakin vielä saa. On itse asiassa kaksi Ellistä, mikroja kasveilla ja mikroja muilla materiaaleilla.

Breitenbach & Kränzlin ykkösessä on aika paljon virhemäärityksiä mutta korjauslistoja löytyy. Hyviä kuvia.

Ascofrancesta löytää joskus linkkejä sellaisiin julkaisuihin, joita google scholar tai research gate ei löydä. Niitä kannatta tallentaa omalle koneelle saman tien - file explorerin hakutoiminto on hyvä.

Eikä ole mikään pakko olla kaikki ascot. Rajoittumalla esim. koprofiileihin löytyy netistä kaavoja diskoihin ja Lundqvistin väitöskirja pyrenoihin.

Ja yliopistokirjastoista pääsee eLehtiin kiinni ja voi kopioda mukaan, jos tietää mitä hakee.

Niin, ja tässä bineksessa joutuu ottamaan kirjallisuuden sillä kielellä millä sitä saadaan. Ei se kovin kauan kestä ennenkuin italia, tanska tai hollanti sujuu melko hyvin. Dermatokystidi on dermatokystidi sekä savoksi että italiaksi. Tsekkiä en suosittele. Tanskaksi löytyy tästä hyviä, hieman vanhoja kaavoja:

http://www.mycokey.com/MycokeyDK/DKpdf.htm

Ja suomenkielisiä nimiä ei kannata opetellakaan, niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

1 tykkäys

Kiitti molemmille vastauksista. Tuo alkuperäinen kasvi-Ellis on näköjään vuodelta -85 ja siitä tehtiin laajennettu versio -97. Tänä vuonna on ilmestynyt uusi painos (ilm. sama kuin tuo viimeinen versio) ja se löytyy mm. Mycoshopista. Oottelin Funga Nordican kolmatta volyymiä ihan yleisessä mielessä kun kustantajan sivulla mainittiin, että oli mahdollisesti tulossa vielä tänä vuonna. Nyt siellä kuitenkin lukee, että projekti on pistetty jäähylle ja homman tulevaisuus on epävarma.