Muutama "orvakka" nimeä vailla

Näitä nimettömiä nyt kertyy ja näytteitä ei näistä ole. Kaikki kuluvalta lokakuulta pääkaupunkiseudulta.

  1. Männyn maakelolla parin metrin matkalla


  1. Kuusen maapuulla. Parilla vierekkäisellä kuusen maapuulla pitkin runkoa useamman metrin matkalla


  1. Kuusen maapuulla


  1. Pähkinällä, pystyyn kuollut runko


Pystyisikö näistä sanomaan esim. sukua? Kaikkien sijainti on tiedossa ja lähes kotireviirillä elikkä voin näitä tarvittaessa tutkiskella uudemman kerran.

Kolmoseen ehdotus, pohjanrypykkä.

Kiitos Kari, tuo pohjanrypykkä on nykyään täällä tosi yleinen järeillä kuusen maapuilla elikkä on aika tuttu ilmestys. Sillä on mielestän vähän eri värimaailma punaisine häiveineen. Sillä myös nuo kuviot sojottavat vähän joka suuntaan hieman pyörteisinä ja reunassa on tyypillisesti laajat valkoiset “ripsikarvat”. Se myös leviää laikkuina vähän joka puolelle, kuten oksakohtien tyville ja antaa sellaisen repaleisen vaikutelman. Mutta jos raati tästä pohjanrypykän tekee niin kai se voi sitten olla tällainenkin.

  1. Athelia, Ceraceomyces… vaatii skoopin. Kuvasta näkee sen tuntomerkin että itiölava on ohut kuorimainen kerros hennon alusrihmaston päällä (‘hymenium detaching’ jne). Se on sukutasolla ihan hyödyllinen tuntomerkki.

  2. Todnäk. sitruunaorvakka. Katso onko pyöreät amyloidit itiöt.

  3. Phlebia, katso skoopissa onko isoja putkimaisia kystidejä → radiata (satunnaisesti myös kuusella). Centrifuga ilman kystidejä.

  4. Hyphodontia s.l. luultavasti. Niihin on tuoreehko määrityskaava-artikkeli.

Kiitos Pyry,

tuo sitruunaorvakka onkin tuttu maastosta, nimi on vain puuttunut. Sitä on näkynyt nyt parissakin paikkaa, esim. Kivinokka ja Mölylä. Kiipee kuusten maapuiden rungoilta myös juurakon sammalille sellaisena höttöversiona. Ihan tuore kasvusto taitaa olla aluksi valkoista.

Ilmeisesti Hyphodontia s.l. kaava on tässä

https://www.researchgate.net/publication/298912415_A_key_to_the_species_of_Hyphodontia_sensu_lato

Ei kyllä aukea tämä ryhmä ihan hetkessä.