Kuvasin tämän 5/2019 ison kuusen tuulenkaatokannolta Järvenpään Lemmenlaaksosta. Kuvasta näkyy vähän huonosti mutta alapinta on valkoinen ja pillit pieniä ja pyöreitä.
Kävin kurkkaamassa nämä äskettäin uudelleen ja näyttivät aivan samoilta kuin vuosi sitten. Kuusenjuurikääpä on tuttu ja olen tuumannut että voisivat olla k.o. lajia. On kyllä aika omituisen kynsimäinen mutten ole keksinyt tälle muutakaan vaihtoehtoa. Voiko kuusenjuurikääpä olla tämmöinenkin?
Tässä toinen kaihertamaan jäänyt tapaus. Kuvattu 3/2020 Träskändan puistossa sekapuustoisesta tammimetsiköstä. Maaoksan puulajista en osaa sanoa mitään tarkempaa.
Tässä vielä kroppi hampaisiin
Ei tästä oikein kait kermaraspikkaa saa mutta ei oikein mitään muutakaan tule mieleen.
Vähän hankala tuo ensimmäinen, mutta vaikuttaa kertomasi mukaan monivuotiselta ja silloin juurikääpä ei välttämättä ole huono ajatus. Ihan tuommoisena en nyt äkkiseltään muista sitä nähneeni, mutta en voi väittää etteikö voisi sitä olla. Ei tule muuta järkevää ehdotusta nyt mieleen. Ota näyte.
Tuo jälkimmäinen ei näytä kermaraspikalta. Mieleen tuli pikkuhampikka yhtenä mahdollisena. Tästäkin näyte on tarpeen.
Ensimmäinen sopii ihan hyvin juurikääväksi, hyllymäinen pileus ei ole tavaton.
Toisessa on ehkä kaksi lajia: kääpämäinen on Hyphodontia, äkkiseltään sanoisin että H. radula mutta kyllä ne pitää erottaa H. paradoxasta skoopilla. Myös ylempi hampaallinen on luultavasti Hyphodontia, mutta voi olla eri lajia. Toki H. paradoxa voi olla vanhana tuollainen raspikka, jolloin molemmat voisivat ollakin samaa.
Steccherinum tuo ylempi ei ole, lähikuvassa ei näy kystidejä joita S. oreophilumilla näkyisi jo tällä suurennoksella. Myös, S. oreophilumin väri on puhtaampi valkoinen.
Mutta siis tosiaan tuon toisen kuvan ylempi raspimainen itiöemä näyttää olevan raspi, ei pillimäinen, jo noissa reunojen tuoreemmissa kasvustoissa, mikä viittaisi kahteen lajiin oksalla. Tuo on sinällään ihan mielenkiintoinen kun reuna näyttää läpikuultavalta vaikka se voi toki olla vain ylitalvisen hyytelöitymistä.
Kiitos Pyry.
Näistä on näytteet, katsotaan jos Matti ehtii katsoa niitä syksymmällä ja lajit varmistuvat.
Tuo ykköskuvan näyte on nyt skoopattu ja kyllä se kuusenjuurikääpä on.
1 tykkäys