Nimi väärin

Dicyrtoma fuscus, kuuluu olla fusca

1 Like

Kuinka usein näitä lajilistoja käydään läpi?

Todella ärsyttävää kun ei edes omista havainnoista löydä lajilistalta puuttuvia lajeja, havaintoeriä en muista

Kannattaa varmaan siirtää tämä keskustelu tuohon lajitietokeskuksen alle niin ehkä saat vastauksen nopeammin. :slightly_smiling_face:

Eikös tämä ole juurikin lajitietokeskus nimen alla

Tarkoitin siis että tämä on selkärangattomien ryhmässä, jos laittaa sen tuonne pelkkään lajitietokeskus ryhmään ja alaluokkaan Taksonomia ja nimistö.
Käytän kännykällä tätä niin näkymä saattaa olka erillainen kun koneella.
Mutta toivottavasti saat vastauksen noihin pulmiin. :blush:

Näköjään ei ole nimi vaihtunut

Ei välttämättä! Nimistösäännöt on monimutkainen soppa. Näitä eri päätteellä olevia lajinimiä on vaikka kuinka paljon lähteestä riippuen.

Ajattelin vaan kun Frans Janssens on sitä mieltä, hän näin minulle on kirjoittanut, hän käsittääkseni aika hyvin perillä hyppyhäntäisistä

Lajitietokeskuksessa eri asiantuntijat ylläpitävät nimistöjä omien eliöryhmiensä osalta. Lajitietokeskuksen lajiluettelosta julkaistaan jäädytetty vuosiversio kerran vuodessa, tammikuussa, ja pääsääntöisesti nimistöpäivitykset tehdään kootusti kerran vuodessa loppuvuodesta. Kullakin asiantuntijalla on toki omat käytäntönsä.

Välitin kysymyksesi Collembola-asiantuntijalle ja hän palaa asiaan lomalta palattuaan.

Voit hakea havaintoja Dicyrtoma fuscus -nimellä, vaikka laji ei linkity taksonomiaan: https://laji.fi/observation/list?target=dicyrtoma%20fuscus

Eija-Leena Laiho
Suomen Lajitietokeskus

1 Like

Kiitos, omat havaintoni ei näy koska olen kirjannut ne fusca nimellä, odotellaan

Kyllä ne näkyy kun haet tallettamallasi nimellä:

Jaa, täytyy paneutua enemmän, olen hakenut mm omat havainnot osiosta mut en ole saanut näkyviin, havaintoerällä löytyis mut en muista niitä

Hakuun voi laittaa minkä nimen vaan. Sen ei tarvitse olla lajilistoilla. Kirjoita nimi ja paina enter :grin:

Oot kirjoittanut nimesi ainakin 7 eri tavalla :rofl: Kyllä sekin havainto löytyy kun havainnoijan nimi täsmää!

Täytyy koittaa pöytäkoneella kun pääsen, puhelimella en ainakaan heti onnistunut, varmaan lisäkoulutusta vaatisi puhelimen käyttöön

En tiedä Dicyrtomien taksonomiasta tai nimistöstä mitään, mutta käsittääkseni tässä on kyse vain nimen väärin tai eri tavalla kirjoitetusta muodosta. Tilanne ei siis ole esimerkiksi se, että meillä tai maailmalla olisi sekä D. fusca että D. fuscus eri lajeina (ehkäpä latinan sääntöjen mukaan tämä ei ole edes mahdollista). Silloin kannattaisi kirjata havainnot taksonomiasta löytyvällä nimellä, vaikka se olisikin väärin. Havainto yhdistyisi lajia tarkoittavaan pysyvään ja yksikäsitteiseen tunnisteeseen, joka ei muutu, vaikka tieteellisen nimen kanssa mitä sähellettäisiin.

Kai taksonomiaan yhdistymättömiä nimiäkin liitellään taksonomiaan, jos nimet vaihtuilevat, mutta tämä vaatinee ihmistä tarkastamaan? Ja itse kirjoitetussa nimessä voi aina olla myös lyöntivirheitä.

Kiitos kommenteista, laitoin piruuttaan Googleen kuva haun kummallakin nimellä, fuscus nimellä ei juuri löytynyt kuvia, toivottavasti tämä joskus selviää

Kyseessä Orthographic variant eli eri kirjoitusasu (lajinimi taivutettu suvun mukaan tai ei). Laitoin fusca:n nyt pääasialliseksi kirjoitusasuksi ja fuscus näkyy synonyyminä. Eli molemmilla kirjoitusasuilla pitäisi löytyä nyt kaikki havainnot. Tietokanta päivttynee yön aikana.

1 Like

@mikko
Tämä toive on jo ehkä ennestään työlistoilla, mutta laji.fi Selaa havaintoja osioon olisi mahdollista lisätä täppä, joka näyttäisi ainoastaan havainnot, joita ei ole linkitetty taksonomiaan.

(Rajapinnassa on jo tuki)

Esko / Lajitietokeskus