Nupikka?


17.10.2021 Salo, Rekijoki.
Kaksi lajia tuli esille nettiä selatessa, kanto- tai lahohytynupikka. Ne molemmat näyttäisi kasvavan ryhmissä. Kantohytynupikkaa olen löytänyt. Tämän kasvupaikka, useita vuosia takaperin katkenneen ison haavan kolmemetrinen tyvi, ei sovi mielestäni kummallekaan lajille. Iroitin siitä kaarnaa jonka alta tämä paljastui. Pienen jalan, pikkukuva alapuolelta, omaava tanakka nupikka, ei limainen. Koko runsas sentti.

1 tykkäys

Eipä noita hytynupikoita pysty varmuudella erottamaan toisistaan pelkistä valokuvista. Tuo on joka tapauksessa joko kanto- tai lahohytynupikka. Todennäköisemmin ensin mainittu, koska se on paljon yleisempi. Kantohytynupikkaa olen itsekin kuolleelta haavalta kuvannut.

Kumpikin voi kasvaa myös yksittäin. Nettiin päätyvät tavallisesti kuvat, joissa kumpaakin kasvaa isompina ryhminä. Sellaiset kasvustot ovat maastossa helpompia nähdä ja herättävät kuvaajan mielenkiinnon, toisin kuin yksittäiset pienet itiöemät.

1 tykkäys

Löysin tämän vanhan ketjun…kun pohtinut eilisen kääpäilyn (24.10-24) löytöjä.
Etenkin tätä laho/kantonupikka juttua. Miten ne erottaa toisistaan.
Kantoversio yleisempi, mutta…

Tämän syksyn aikana tullut usein vastaan näitä Nupikoita. Yleensä tulee vain otettua kuvat ja siinä se, nyt otin näytteenkin.
Olivat vain erkoisen hienonnäköisiä tässä tapauksessa kun kasvoivat Karvavyökääpien seuralaisina. Pieniä yksittäisiä kasvustoja pitkin raidan runkoa, tuulen kaatamalla jykevällä raidalla.

Pikaisella googlaillua pari piiroskuvaa niistä löysin. Mutta…erot näyttävät aika pieniltä, ainakin itselle, kuitenkin se skooppinäkymä on toista kuin selkeät piirrokset.
Lahohytyllä näyttäisi olevan tuollaista sinkilän tyyppistä juttua rihmastossa…

Ehdotuksia…?

Tuollaiset kyljistään litteät ja usein mutkaiset hytynupikat ovat kantohytynupikan anamorfeja, jollaisia käsittääkseni lahohytynupikka ei tee. Teleomorfit ovat samanvärisiä, mutta tyynymäisiä tai maljamaisia.

Vanhan perusteoksen (Ryman & Holmåsen 1987: Suomen ja Pohjolan sienet) mukaan kantohytynupikan teleomorfin itiöt ovat 10-18 x 3-5 um, aluksi väliseinättömiä, myöhemmin väliseiniä on 1, joskus 3, kun taas lahohytynupikalla on itiöissään 5-7 väliseinää ja itiökoko on 18-30 x 4-6 um.

1 tykkäys

Tosiaan…olen unohtanut kokonaan tuon Rymanin kirjan, löytyy omasta hyllystä…siinähän on ihan hyvä osio maljakkaistakin.