Seitikkejä Pieksämäen Ankelesta

Kalkkivaikutteinen tiheä istutuskuusikko jonka sieniä olen seuraillut. Tässä muutama seitikki viime viikonlopulta

 1. Olisko tämä nyt tulihelttaseitikki?

tulihelttaseitikki109092019ankelevalmismini

tuilihelttaseitikki307092019ankelevalmismini

 1. Tuumasin että voisi olla mesinuppiseitikki mutta useamman avasin ja hartaasti nuppia nuuhkin enkä mitään makeaa taikka hunajaa saanut nokkaan. Joku nuppiseitikki varmaan kummiskin eli oliskohan jotain toista lajia sieltä suunnalta joka sopisi paremmin? Näitä oli parisenkymmentä itiöemää hajallaan hyvin löyhässä ryhmässä muutaman aarin alueella.

nuppiseitikki507092019ankelevalmismini

 1. & 4. Tällaisia näkee usein elikkä siistejä pienehkojä tummia pienissä ryhmissä kuusikon sammalikossa. Useampaa tyyppiä myös. Onkohan karhunseitikki -ryhmää vai saako näistä jotain tarkempaa tai muuta ryhmää? Tässä siis kaksi eri kasvustoa.

4.tuntematonseitikki107092019tikkalanmakivalmismini

Helppojakin seitikkejä onneksi löytyi useampia lajeja kuten silkki-, löyhkä- ja punavyöseitikkejä nyt ainakin. Sitten löytyi vielä tämmöinen kummajainen joka ei liene seitikki kun taitaa olla valkoitiöinen mutta en keksi edes mihin ryhmään se voisi kuulua.

 1. Edelleen ollaan kalkkivaikutteisessa kuusikossa jossa oli lähes täysin lahonnut koivun maapuu ja sen yhteydessä vajaa kymmenkunta itiöemää näitä karvalakkisia

ihanouto108092019ankelevalmismini

ihanoutokoivulla408092019ankelevalmismini

 1. Sopii hyvin tulihelttaseitikiksi, tuo vihreä malto on hyvä tuntomerkki.
 2. Tästä harmillisesti puuttuu tieto nuorten helttojen väristä. Se olisi näissä tosi tärkeä tuntomerkki. Kuvan sienillä se on jo painunut itiöistä ruskeaksi.
 3. Ei arvausta
 4. Karhunseitikki sopii oikein hyvin.
 5. Voisi olla ruskolakihelokka (Pholiota lubrica).

Tuhannet kiitokset taas Mikko. Nuppiseitikit olivat ikävä kyllä kaikki jo tuollaisia ruskeahelttaisa, mutta sain sellaisen vaikutelman että voisivat olla kauniin vaaleankeltaisia heltoiltaan nuorempana. Alueella on kyllä aiemmin ollut mesinuppiseitikkiä vaikka nyt en sellaista varmuudella löytänytkään.

Laitan tähän vielä yhden kuvan samasta paikasta. En tiedä onko seitikki, ei kuiteskaan mikään minulle tuttu keltahelttainen seitikki (keltaheltta, sahrami, kaneli) eli ehkä joku oudompi seitikki tai sitten jostain ihan toisesta ryhmästä - en vaan keksi mikä ryhmä voisi tulla kyseeseen.

keltahelttainen108092019ankelevalmismini

Nyt kun mainitsit tuossa toisessa viestissä hiippokirjan, niin tätä sopii etsiä sieltä:slight_smile:
Edit: Tuo Phlegmacium tuo mieleen C. aureofulvuksen, josta sinulla on aikaisemmin kuvia, ehkä samasta maastosta.

Kiitos Mika! Siellähän se sivulla 165 majailee ihan ittensä näköisenä… elikkä oranssiterähiippo, Mycena aurantiomarginata. Taas tuli hienosti yksi uusi hiippolaji plakkariin :grin:

edit. Aivan, nyt pätki muisti… olen tosiaan aiemmin kuvannut sieltä paitsi mesinuppiseitikkiä niin myös oranssinuppiseitikkiä, elikkä tuo on samalta alueelta ja pikkusen vanhempaa versiota kuin aiemmin sieltä kuvaamani mutta C. aureofulvus on epäilemättä oikea nimi tuolle nuppiseitikille.

Edit 2.

Tässä siis nimet kuville

 1. Tulihelttaseitikki, Cortinarius malicorius
 2. Oranssinuppiseitikki, Cortinarius aureofulvus
 3. Tuntematon seitikki
 4. Karhunseitikkiryhmää, Cortinarius brunneus coll.
 5. Ruskolakihelokka, Pholiota lubrica
 6. Oranssiterähiippo, Mycena aurantiomarginata