Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Oksaparvisilmä? [ei vaan Lasiobelonium corticale]

Haapamaapuulta löytyi tuollaisia minisieniä jotka juuri pystyi erottamaan paljaalla silmällä. Ei olisi ihan tyypillisen näköinen kasvusto tuoksi, mutta ehkä vaan johtuu siitä että ovat aivan nuoria?

DSC05423d

1 tykkäys

Hei,

sammaleisilla haavoilla, siis jopa elävien haapojen tyvillä kasvaa yleisenä tyvikarvakka, Lasiobelonium corticale Kyseessä on siis kotelosieni eikä kantasieni. Oksaparvisilmää voi löytää monilta lahoilta lehtipuilta, mutta se kasvaa yleensä nimensä mukaisesti “parvina” eli tiheinä rykelminä.

Marja

1 tykkäys

Kiitoksia, tuollaisesta en ole kuullutkaan. Suvussa on ilmeisesti Suomessa useita lajeja. Pystyykö ihan ulkonäöstä/alustasta sanomaan lajia varmuudella vai vaatiisiko skopiaa?

Hei,

olen löytänyt L. variegatumiksi määrittämäni lajin kuolleen haavan kuoren sammalettomalta sisäpinnalta. sen mikroskopia on pienempää. Löytämistäni lajeita L. horridulum kasvaa heinillä, L. relicinum putkiloilla (mm. lupiini, maitohorsma ym.) ja L. nidulum mesiangervolla. Jos ei halua turhaan skoopata (kuten minä yleensä) sellaisia lajeja, jotka ovat jo kokoelmissa, niin jätän usein em. kasvualustoilta löytämäni jatkamaan sukuaan. L. relicinumin kyllä erottaa jo ulkonäön perusteellakin, se on pienempi, tummempikarvainen ja lyhytjalkainen.

Sammaloituneelta haavalta tekemäni keräykset tuppaavat määrittymään tyvikarvakoiksi.

Eli vastauksena kysymykseesi: suurimmassa osassa tapauksia kyllä pystyy

L. corticale on ainoa löytämistäni lajeista, jota voi löytää ainakin näiltä korkeuksilta lähes koko vuoden. Tosin kuusaman lajeja en ole löytänyt, joten en osaa sanoa niiden kasvuajoista mitään.

Marja

1 tykkäys