Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Olisko tämä sieni, sammal vaiko jäkälä?

Kuvasin viime viikolla Helsingin Vuosaaren vanhalla kalkkilouhoksella yhdellä suurella kalkkilohkareella taikka oikeastaan kairasydämellä kasvavia sammalia. Paikalla kairattiin sotien jälkeen 600 millisillä kairasydämillä Vuosaaren lohenpunaista marmoria joista sitten sahattiin siivuja pöytälevyiksi.

Lohkareella oli pari pyöreää vaaleaa plänttiä jotka toivat mieleen loisitun sammaleen. Niillä plänteillä näkyi jotain mustia pisteitä jotka suurennettuina näyttävät lähinnä joltain sieniltä. En ole onnistunut löytämään kuvastoista vastaavaa ja saattaa olla että ovatkin jotain sammalpuolen taikka ehkä jäkäläpuolen juttuja. Ehkä kuitenkin jotain sammalia loisivia sieniä? Itselleni outo juttu joka tapauksessa.1 tykkäys

Itse löysin hiljattain vastaavan näköisiä tummia möykkyjä pitkälle lahonneelta kuusimaapuulta, jonka pinnalla oli levää/matalaa sammalta tms. Vilkaisin niitä skoopissa ja siellä näkyi itiökoteloita, mutta tuli sellainen vaikutelma että on jäkälä ennemmin kuin puhdas kotelosieni. Eli jos tuo on jotain samankaltaista niin voisi olla jäkälää, mutta en taaskaan kuitenkaan varma ole.

Kiitos Juuso, jäkäläopasta on tullut plärättyä, kuten myös teosta härmät, noet ja ruosteet, mutta tätä ei ole tullut vastaan. Jäkälistä löytyy kyllä itselleni tuttu turvejäkälä ja törmänastajäkälä jotka ovat vähän tämän tyyppisiä, mutta ei ihan tälläistä kuitenkaan. Joku loinen tuo varmaan kuitenkin on kun sammal on noin valkoista. Ehkäpä tämäkin ajan kanssa valkenee.

Tämä taitaa olla kotelosieniin/jäkäliin kuuluva

Nelikkoruskeinen, Mycobilimbia tetramera