Onko mustasukkakääpä?

Tuo lakin pinnan suomuisuus mietityttää. Sopiiko mustasukkaan?

Minulle tuosta tulee mieleen kuivahtanut kevätkääpä. Onkohan kuvattu nyt kesällä ja kasvoi siis koivun maapuulla? Kevätkääpä on mielestäni tyypillisesti koivulla, mustasukkaa on tullut vastaan puistopuilla. Mustasukalla on yleensä hyvin tarkkarajainen pikimusta jalan tyvi. Mustasukalla pillistö myös tyypillisesti jatkuu pitkälle jalkaan kun kevätkäävällä lakki (ja pillistö) rajoittuu selvärajaisesti jalan huippuun. Samaten kasvutapa on mustasukalla useimmiten epäkeskinen/kielimäinen. Tuo lakin hieman pitkittäiskarvainen olemus kyllä sopisi mustasukalle joka on kyllä monimuotoinen elikkä kevätkääpä on vain ehdotukseni enkä ole näitä koskaan skoopannut.

Näiden jalkakääpien taksonomia on hieman vaikeasti hahmottuva kun Polyporus on pilkottu moneen sukuun ja netissä on paljon vanhoja nimiä ja synonyymitietoja. Jos hakee netistä niin mustasukka on nykyään Cerioporus varius ja kevätkääpä Lentinus substrictus. Mustajalka on puolestaan viety sukuun Picipes.

On kuvattu 19.7.21. Kemijärvellä satanut, mutta kuiva kausi oli. Jos ei natsaa mihinkään,. niin ok tuo kevätkääpä.

Rupsahtaneelta kevätkäävältä tuo minustakin vaikuttaa.

Kevätkääpä. Laji tekee joskus karvaisen lakin, ilmeisesti kyse on olosuhteista (korkea kosteus).

Polyporus-suku on taksonomisesti vähän solmussa. Se on epäyhtenäinen ja pitää pilkkoa, mutta sen tyydyttävä sukuihin jako ei ole ihan yksinkertaista. Suomessa on pitäydytty toistaiseksi ottamasta käyttöön muutamia ehdotettuja jakoja, joissa mm. nuo Picipes ja Cerioporus on rajattu (kuten tällä hetkellä tulee verkossa usein vastaan). On ihan luultavaa että ne eivät jää kovin pitkäksi aikaa preferoiduiksi nimiksi.