Outo kärpässieni, ehkä sumu?

Näitä renkaattomia kärpässieniä on tullut katseltua vähän tarkemmin nyt kun sieniatlaksessa on nuotteja niiden dokumentointiin. Tässä yksi kiinnostava tapaus elokuun alusta Vuosaaren vanhan kalkkilouhoksen kupeesta. Seuranaan mm. vesikehärouskua ja valkomörskyä. Oli louhoslampeen viettävä rinne jossa isoja haapoja ja kuusta ja näsiää ja saattoi siinä olla muutakin kuten koivua, leppää etc.

Nuo ruostepilkut tupessa sulkevat kait aika monta lajia pois, elikkä ei liene vaginata -ryhmää eikä myöskään oliivikärpässieni.

Värimaailma ja jalan harmaanhopeinen käärmekuvio ei oikein taida sopia ruostekärpässieneen. Periaatteessa ruostekärpässienestä voisi ehkä olla olemassa jotain tämänkaltaista vaaleaa versiota?

Oli olemukseltaan selvästi hennompi kuin lehtokärpässieni.

Sitten on argentea-ryhmä jota en tunne yhtään.

Jalka ontto, ei minkäänmoista tyvipaksunnosta, vaalea heltan terä, valkoinen tupin pohjaväri sekä sisältä että ulkoa.

Sumukärpässieni, A. brunneofuliginea, tuntuu sopivan parhaiten, mutta minulla ei ole kokemusta lajista. Ja onhan nämä vaaleat renkaattomat aika vaikeita enkä hämmästyisi vaikka olisi jotain ihan muuta.

Sumukärpässieni tai sitten Amanita simulans.

Pieniä, ruosteenvärisiä, kulmikkaita, läiskiä (“polygonal foxy spots”) tupessä on korostettu sumukärpässienen hyvänä tuntomerkkinä. Joita tuossa selvästi on.

Mutta A. simulans on kyllä hyvin samannäköinen. https://www.researchgate.net/publication/321334146_Amanita_simulans_a_species_little_known_in_Belgium.

Hentous veisi minusta sumukärpässieneen.

A. simulansiin sopii yksi havainto niiltä nurkilta: Uutelan venerannan takaa, kuivan maan tervalepikon reuna, haapaa varmasti myös. Näytettä ei ole.

Kiitos Mika linkistä. Tämä on atlaksessa epävarmana sumukärpässienenä. Uutelassakin tulee varmaan käytyä. Kurkkaan sitten jos siellä jotain olisi…

Laitetaan tähän jatkoksi eilen löytämäni kärpässieni jossa on hyvin paljon samoja piirteitä kuin tässä Henrin sienessä:

  • vaaleanharmaa yleisväritys
  • jalassa heikko “käärmekuvio”
  • tupessa heikkoa punaruskeaa sävyä

Tein tästä nyt näytteen, jos sen saa joskus tutkittua. Mainittakoon, että tämä löytyi samalta paikalta kuin viimevuonna kuvattu, sieniatlas-sivuston otsikkokuvana oleva määrittämätön kärpässieni, ja ensin ajattelin näitä samaksi lajiksi mutta ainakin jalka vaikuttaa erilaiselta. Sillä viimevuotisella jalka näyttäisi olevan täysin sileä.