Kuvasin pientä vaaleaa renkaatonta kärpässientä 8/20 Helsingin Vuosaaren vanhan kalkkilouhoksen kupeesta. lehtorinne jossa isoja haapoja ja muuta sekapuustoa kuten kuusia, koivuja ja näsiää
Kuvasin tuon esiintymän uudestaan 8/21.
Tallensin nuo silloin epävarmoina sumukärpässieninä, Amanita brunneofuliginea.
Nyt taas eilen kurkkasin esiintymän ja otin parit kuvat plus näytteen. Itiöt 11 mikronia ja pyöreitä. Jalka 80 mm, lakin halkaisija 45 mm. Lakki kohtuu pitkälti uurteinen. Heltan terät valkoiset. Jalassa hieman nöyhtää ja heikkoa siksak -kuviota. Tupessa hieman ruosteenruskeaa täppää.
Kun taas kerran koitin tälle saada nimeä päädyin lajiin tunturikärpässieni, Amanita nivea. Toinen vaihtoehto olisi Amanita alba (Amanita vaginata var. alba). Lehtokärpässieni, A. islandica, on tuttu ja huomattavasti rotevampi laji.
Höijerin kaavassa alba ja nivalis eroavat vain heltan solujen koon osalta. Nyt en oikein tiedä mitä soluja pitäisi mitata ja miten mutta jos katsotaan niitä heltan sisempiä soluja ylhäältä päin niin mitat menevät selvästi nivalikseen ja myös pituussuunnassa mitattuna tuntuisivat sopivan nivalikseen.
Lisäongelmana on tuon alban lajistatus josta Mika kirjoittaa sieniatlaksessa näin
“Moderni, tyyppinäytteiden DNA-sekvensseihin tukeutuva tutkimus eurooppalaisesta lajistosta on viime aikoina edennyt, mutta sekin on vielä kesken. Tätä ilmentää nimen harmaakärpässieni A. vaginata nykyinen asema. Uusimmissa tutkimuksissa nimeä ei ole tulkittu, toisin sanoen on jätetty päättämättä, mitä lajia nimellä pitäisi tarkoittaa.”
“On osittain epäselvää, kuinka suuri osa eteläisistä valkoisista sienistä kuuluu lajiin A. islandica. Toinen etelästäkin ilmoitettu, valkoinen, tuntureillakin kasvava laji on tunturikärpässieni A. nivalis. Aiemmin valkoisista, eteläisistä renkaattomista kärpässienistä käytettiin nimeä A. vaginata var. alba tai A. alba. Tämä nimi on edelleen käytössä Eestissä ja muissa Pohjoismaissa ja tällä nimellä tallennetut sekvenssit eivät osu muihin tässä esiteltyihin lajeihin.”
Aion nämä kuitenkin ilmoittaa tunturikärpässieninä, ellei nyt jollain ole parempaa ehdotusta esittää.
Lisää tietoa löytyy näistä linkeistä
Pitkä Mikon aloittama ketju renkaattomista kärpässienistä
Mikan selvitys suomalaisista renkaattomista kärpässienistä
Höijerin kaava renkaattomiin kärpässieniin
https://www.funga.fi/Sienilehti/SL2015-3.pdf#page=3&view=Fit
Laaja tietopankki kärpässienistä
http://www.amanitaceae.org/?Amanita%20vaginata%20var.%20alba