Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Päällekkäiset havainnot

Hakiessani SPS:n ns. Xestia-vastaavana perhosten havaintotietoja totesin, että taatusti samasta havainnosta on jopa 4 päällekkäistä tietoa, jotka lasketaan kokonaishavaintomääriin. Tiedän, että on vaikeaa perata nämä päällekkäiset havainnot, mutta se, että havainnoitsija on itse ilmoittanut havainnon Virtalaan ja se on kuitenkin poimittu myös Wettenhovi/Holmberg-katsauksista on täysin väärin. On lähes mahdotonta yrittääkään tehdä Xestia-yhteenvetoja näiden tietojen perusteella. Myös Virtalassa oleva hyvä kymppiruutu-pistekarttamahdollisuus ei näytä olevan mahdollinen. Jotain tarttis kuitenkin tehdä.
Olavi

Tätä keskustelua käytiin vkl kokouksessa. Ajatus oli että jos havaintoja pystyisi yhdistämään. Mikähän ajatuksen tilanne on?

Laji.fi:n Suomen havainnot (beta) on juuri Virtalan kymppiruutuesitystä vastaava ominaisuus. Siis Haku/Suomen havainnot (beta).

Tuota datan siivoamistyötä tutkijat joutuvat tekemään. Käsinhän (tai jollakin työkalulla) sen joutuu tosiaan tekemään, jos yksilömääriäkin aikoo laskea. Havaintodatan voi ladata itselleen siivoamista varten: “Lataa tiedostona”, havaintorajauksen jälkeen.

Annotoinnissa on aika monta muutakin tärkeää asiaa toteutettavana. Annotaatiota käsittääkseni suunnitellaan taas tällä viikolla. Tulee kestämään pitkään, että kaikki annotaatioihin liittyvät asiat kuten havaintojen yhdistäminen tulee “valmiiksi”.

valmiiksi se ei tule koskaan, ainakaan tutkijavetoisesti - dataa on liikaa; mutta jos työ ja osavastuu jaeteen harrastajille, tulee tekijämäärään huima kasvu.

Vapaaehtoisvoimin saattaa onnistua ja toteutua homma näppärästi.
Esim datasta tuplien etsiminen harrastajilla, ja yhdistäminen sitten pääkäyttäjällä/vastuullisella taholla. tms.

Homma kun ei ole kertaluontoinen vaan sitä pitäisi valvoa koko ajan. uutta dataa syötettäessä sen viimeisen tarkistuksen jälkeen ilmoitetusta aineistosta pitäisi seuloa tuplat… kenelläkään tutkijalla ei aika tuohon riitä, ellei ole päätoiminen työ etsiä tuplia.

Veikkaisin, että ensimmäisenä sieltä saataisiin pois tuplat vielä aktiivisilta harrastajilta. Niiden määrä ei varmaan ole tolkuton / henkilö.

jep.

about 12 vuotta sitten tätä samaa asiaa suunniteltiin, kun olin SPS havaintotoimikunnassa mukana.

Periatteessa voisi ottaa teemaksi ryhmä kerrallaan vanhasta aineistosta. Sitten uuden massan seulonta myöhemmin. Esim. tarkastellaan ennen 9.5.2018 ilmoitettu aineisto ekana ja vuoden päästä katsotaan 9.5.2018 jälkeen ilmoitettu aineisto.

Lisäksi tässä tulee kaiketi ilmoitus ko henkilölle havainnon luotettavuudesta tms., kun havaintoon on laitettu lisäkyselyjä.

Kun kaveri loggaa sisään, niin tuo sivu pitäisi tulla ekana näkyviin, jotta käyttäjä havaitsee sen, että hänellä on tarkistettavia havaintoja. Muuten ne jäävät sivuun ja unohtuvat.