Pahkajuurekkaat

Kuvasin syyskuun alkupuolella pahkajuurekkaita “tutkimuskuusikossani” Pieksämäen Ankelessa, siis kalkkivaikutteinen tiheä ja rehevä istutuskuusikko. Näitä tupastavia kasvustoja oli alueella kymmenittäin, oli siis hyvin yleinen ja näkyvä laji. En kuitenkaan osannut tuolloin tutkia rihmastoja mahdollisten pahkojen osalta. Pystyykö näitä tunnistamamaan maastossa/kuvista ilman rihmaston tutkimista?

Laji lienee joko loisjuurekas taikka ruskopahkajuurekas.

Minulla on sellainen käsitys, että noita ei voi tunnistaa lajilleen ilman sitä alustan tutkimista. Muistaakseni ekokatalookin mukaan ruskopahkajuurekas on yleisin. Oman rajallisen kokemuksen mukaan kuitenkin loisjuurekas on selkeästi yleisin. Keltapahkajuurekas on taas harvinaisenpuoleinen ja eteläinen, lehtomaisilla paikoilla viihtyvä laji. Sittenhän on vielä mustapahkajuurekas, joka on viety ilmeisesti omaan sukuunsa. Se erottuisi erikoisen ulkonäön perusteella, mutta on harvinainen, silmälläpidettävä laji.

1 tykkäys

Kiitos Juuso, jää sitten ensi syksyyn näiden tarkempi määrittäminen.

Täysin samat havainnot kuin JuuSo. Ainakin itse löydän paljon enemmän pahkattomia versioita. Hyvä kysymys sitten on, jääkö ruskopahkajuurekkaan pahka vain helposti löytymättä.