Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pallohuhtasieni Viikissä

Tällainen spontaani hauskuus tuli justiinsa äsken vastaan Viikissä.

Kurkkasin havaintoja josko niitä on useinkin Helsingissä havaittu ja tämä yksilö olikin kirjattu jo eilen tietokantaan. Sinne se jäi nököttämään kiveyksen reunalle.

https://laji.fi/view?uri=http:%2F%2Ftun.fi%2FJX.1003170&highlight=http:%2F%2Ftun.fi%2FJX.1003170%234

Muutama vuosi sitten kirjitoin huhtasienistä näin jossain muualla:

Morchella-sukua on ahkerasti tutkittu viime vuosina. Lajeja on paljon, Euroopassakin yli 20. Osa näyttäisi olevan hyvin paikallisia ja osa löytyy useasta maanosasta. Ulkonäön perusteella en vielä uskaltaisi arvata lajia.

M. elata ei voida tulkita eikä sitä nimeä enää voida käyttää. M. conica on laiton nimi lajitasolla. M. esculenta on edelleen olemassa mutta varmasti vain osa siitä, mitä aiemmin on kutsuttu esculentaksi.

Norjassa on DNA:n perusteella ainakin M. eohespera, M. importuna (ehkä yleisin vanhoista concoista), M. purpurascens, M. eximioides ja luultavasti enemmän. Ruotsista tunnetaan M. deliciosa, M. eohespera, M. esculenta, M. exuberans ja M. eximioides.


Sen jälkeen ei ole paljon muuta tapahtunut kuin että mystiikka on syventynyt.

Kiitos Bellissimo.

Tästä taksonomisesta sekavuudesta luinkin jo muualta. Laitoin tämän nimellä M. esculenta koska havaintotietokannassa oli tästä Viikin biokeskuksen esiintymästä todettu että “Havainnon luotettavuus: varmistettu”. Mitä tuo nyt sitten tarkoittaakaan tällaisen lajikompleksin yhteydessä. Taksonitietokannassa ei myöskään ole noita muita mainitsemiasi Morchella -suvun lajeja, paitsi siis M elata joka on siis ryhmälaji.