Pari erikoista sientä Nuuksion Kattilasta

Kiitos Mikko. Savuhaperoryhmästä oli valaiseva aiempi Juuson aloittama keskustelu täällä. Siihen kommentoivat myös Mika ja Tero Taipale.

Nyt on kyllä hyvä opetella tuota ryhmää koska niitä tuntuu olevan todella runsaasti missä vain kulkeekin. Nuuksiossakin tuli vastaan varmaan kymmenkunta kasvustoa, ja haperonvierasta löytyi näiltä myös useampikin esiintymä.

Tuosta R. adustasta minulla on joku tuntuma. Tai siis sellaisesta ryhmän jäsenestä joka kasvaa mäntykankailla, on todella suurikokoinen ja aina madonsyömä. Heltat ovat suht harvat, mutta eivät kuitenkaan yhtä harvat kuin mustahaperolla jolla näkee myos mustaa väriä helttojen terissä lähellä lakin reunaa. Tuo adusta ei mielestäni maistu oikein miltään eikä tunnu vaihtavan väriä heltoista/mallosta vaikka kuinka rapsuttelisi - ei ainakaan sinä aikana kun jaksaa venailla.

R. albonigra on myös jotenkuten tuttu, se vaihtaa samantein väriä mustaksi ja viihtyy lehtomaisimmilla paikoilla.

Tämä Kattilan kasvusto pisti silmään kun oli suht pientä lakkia, lakit kauniin vaaleareunaisia ja heltat puhtaan valkoisia ja tiheitä ja tuumasin ettei ole mikään noista kolmesta lajista. Taipale myös kommentoi näitä että " Absoluuttisena pidetty makutieto heittää nimittäin verraten usein maastossa aivan häränpyllyä.".

Jos nyt yrittää pysytellä näissä 5 - 6 perinteisessä ryhmän suomilajissa niin tuo valko/puna/musta värimuutos veisi kait lähinnä pariin R. acrifolia/anthracina. Mutta joo siis luettuani Taipaleen kommentit ryhmään en paljoa hämmästyisi jos olisikin joku muu ryhmän laji.