Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pari helposti tunnettavaa limasientä

Tässä muutama isokokoinen ja helposti tunnettava limasieni joita on tullut kuvattua kuluvana syksynä.

  1. Paransylkeä (Mucilago crustacea) on tullut useamman kerran vastaan, sekä Savossa että etelässä. Se on ainoa hiutalemainen limasieni elikkä läheltä katsottuna rakenne on ilmavan hiutalemainen eikä kestä yhtään näpelöintiä. Nuo hiutaleet ovat kalkkia ja varisevat helposti pois. Tyypillisesti niitä on useita lähekkäin, esim. kymmenkunta muutaman metrin säteellä kiivenneenä korsille.

  1. Tinasysistä (Amaurochaete atra) voi löytää tyypillisesti kantojen sahauspinnoilta, ilmeisesti lähinnä havupuiden. Tässä kuvattuna edellistalvisten harvennusten jälkeen syksyllä kuusen kannolta. Kauempaa näyttää joltain tummalta kakkaralta/pötkylältä siinä kannolla, mutta lähempää katsottuna paljastuu hyvin lajityypillinen pinnan marmorikuvio ja kaunis ruskeanvioletti sävy. Laji on helppo tuntea ekologian ja ennen kaikkea pinnan kuvioinnin perusteella.

  1. Varjonen (Dictydiaethalium plumbeum) on harvinainen, lajista on vain muutamia havaintoja Suomesta. Tässä kuvattuna Helsingin Vanhankaupunginlahdella maapuulta. Limakkovaiheessa on helppo huomata kirkkaan pinkin värinsä takia mutta kypsänä (pseudoeetaalio) silmä ei sitä helposti poimi lahopuun pinnalta. On kuitenkin helppo tuntea eikä muita samanoloisia Suomesta löydy.

5 tykkäystä

Noita sahatuilla kannoilla olevia möykkyjä olen huomannut mutta eipä ole tullut sen kummemmin niitä tutkailtua. En limasieniksi niitä ole mieltänyt. Pitääpä seuraavan kerran kun tulee vastaan katsoa möykkyjä tarkemmin…

1 tykkäys