Parvisilmä vuoden alkuun (Merismodes sp.)

Nämä löysin tänään raitamaapuun oksalta. Tässä ovat vähän kuivahtaneita, mutta kotona aukesivat nätisti oltuaan vähän aikaa kosteassa rasiassa.

Koitin skooppauksen ja Funga Nordican avulla saada lajin selville, mutta ei oikein tullut selkoa. Aattelin, että kyseessä on joko oksaparvisilmä (M. anomala) tai lahoparvisilmä (M. confusa/fasciculata), mutta itiömitat näyttävät olevan jossain niiden välimaastossa (9.4 - 10.8 × 3.3 - 4 µm, Q = 2.5 - 3).

FN mainitsee, että suvun lajien rajat tunnetaan huonosti ja auktoreilla ei ole yhteisymmärrystä lajien/sukujen määrästä. Mikähän sitten lie…

1 Like

Hei,

jossain vaiheessa tuli keräiltyä ja skooppailtua parvisilmiäkin. Omista keräyksistäni tein silloin sellaisen johtopäätöksen, että lahoparvisilmän esiintymät olisivat pienehköjä tuppaita kun taas oksaparvisilmä tuntui muodostavan herkemmin laajempia esiintymiä. Tämä on siis oma näkemykseni ja perustuu vain muutamaan lahoparvisilmälöytöön. Se on huomattavasti oksaparvisilmää harvinaisempi.

Itse siis määrittäisin tämän lahoksi :wink:

Satoisaa kuluvaa vuotta ja vuosikymmentä toivotellen: Marja

1 Like

Kiitos vastauksesta. Ehkäpä sen voisi alustavasti laittaa lahoksi. Tänään taas törmäsin parvisilmiin, myöskin raidalla kasvoivat. Nyt oli vähän laajempi kasvusto, olisikohan jotain parin sentin luokkaa. Itiöt tällä sopivat tuohon lahoparvisilmään hyvin kun Fungaan vertaa; vähän kapeampia kuin tuon eilisen tapauksen itiöt.