Nämä löysin tänään raitamaapuun oksalta. Tässä ovat vähän kuivahtaneita, mutta kotona aukesivat nätisti oltuaan vähän aikaa kosteassa rasiassa.
Koitin skooppauksen ja Funga Nordican avulla saada lajin selville, mutta ei oikein tullut selkoa. Aattelin, että kyseessä on joko oksaparvisilmä (M. anomala) tai lahoparvisilmä (M. confusa/fasciculata), mutta itiömitat näyttävät olevan jossain niiden välimaastossa (9.4 - 10.8 × 3.3 - 4 µm, Q = 2.5 - 3).
FN mainitsee, että suvun lajien rajat tunnetaan huonosti ja auktoreilla ei ole yhteisymmärrystä lajien/sukujen määrästä. Mikähän sitten lie…
jossain vaiheessa tuli keräiltyä ja skooppailtua parvisilmiäkin. Omista keräyksistäni tein silloin sellaisen johtopäätöksen, että lahoparvisilmän esiintymät olisivat pienehköjä tuppaita kun taas oksaparvisilmä tuntui muodostavan herkemmin laajempia esiintymiä. Tämä on siis oma näkemykseni ja perustuu vain muutamaan lahoparvisilmälöytöön. Se on huomattavasti oksaparvisilmää harvinaisempi.
Itse siis määrittäisin tämän lahoksi
Satoisaa kuluvaa vuotta ja vuosikymmentä toivotellen: Marja
Kiitos vastauksesta. Ehkäpä sen voisi alustavasti laittaa lahoksi. Tänään taas törmäsin parvisilmiin, myöskin raidalla kasvoivat. Nyt oli vähän laajempi kasvusto, olisikohan jotain parin sentin luokkaa. Itiöt tällä sopivat tuohon lahoparvisilmään hyvin kun Fungaan vertaa; vähän kapeampia kuin tuon eilisen tapauksen itiöt.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.