Pelkkä ääni: onko varpushaukka? [ei, vaan lehtopöllö, Strix aluco]

Tämmöinen ääni kuulunut useampana yönä peräkkäin n. 23-01 aikoihin. Salonsaari, Asikkala.

4-6 sekunnin kohdalla on hauska mollimainen venytys - lintuja 2 kpl?

Nauhoitettu puhelimella, äänen lähde oli satojen metrien päässä joten nauhoitetta vahvistettu ja yritetty pahimman kohinan poistoa.

Testasin äänen “Muuttolintujen kevät”-sovelluksella, joka antoi kolme mahdollisuutta: Varpushaukka 84% varmuudella ja Ruskosuohaukka 80% varmuudella ja Varpuspöllö 35% varmuudella. Kuuntelin myös Xeno canto:sta varpuspöllön ja varpushaukan ääniä. Päädyin varpushaukkaan.

2 Likes

Yöaikaan ei haukat yleensä ole liikkeellä. Eikä kummallakaan enää tähän aikaan pitäisi olla kerjääviä poikasia. Pöllöillä on menossa syyssoidin, joten varpuspöllö on todennäköisin. Toki tieto paikasta ja sen luonnosta auttaisi myös lajin tunnistuksessa (onko taajama, metsän reuna jne.).

Kuuntelin vielä uudelleen. Lähempänä oleva voisi olla varpuspöllönaaras ja taaempaa kuuluva vihellys varpuspöllökoiras.

2 Likes

Kokeilin myös sovellusta ja samanlaiset tulokset sain. Mietin vain tuota yöääntelyä, josta @Tarja_Puttonen myös mainitsi, että voisiko olla sittenkin pöllö. Lisähuomiona se, että ääni on kuulunut myös klo 3 aikoihin yöllä.

1 Like

Keväällä tosin varpuspöllön soidinääni kuuluu illasta ja aamusta hämärässä ei keskellä yötä. En tiedä onko syyssoitimella toisin.

2 Likes

Kiitoksia näkemyksestä Tarja. Nauhoituspaikka on pienehkö, suojainen lahti, jonka ympärillä rantalehtoa, josta vaihettuu lehtomaiseen/tuoreeseen kangasmetsään. Ääni kuului vastarannan suunnilta, missä sijaitsee suurempi lehtimetsäalue. Alueella on kimittänyt ainakin nuolihaukka pari viikkoa sitten mutta päiväsaikaan.

1 Like

Kyllä se varpuspöllön syyssointikin on ilta- ja aamuhämärissä. Mutta keskiyöllä? Täytyypä kuunnella vielä muutaman kerran Suomessa käynyttä kyläpöllöstä?

No nyt se selvis minkä ääni on kyseessä. Varpushaukka ja Varpuspöllö eivät laula syyssoitimella keskellä yötä, eikä kyseessä ollut kyläpöllönenkään. Kun varmistui tuo lehtipuinen järvenrantametsä, varmistui myös laji lehtopöllöksi. Kuuntelin xeno cantosta lehtopöllön ääniä ja laji varmistui selkeästi lehtöpöllöksi. Lehtopöllö [Strix aluco] nimenomaan laulaa mihin aikaan vain yöllä(keskiyölläkin).Aika jännää että muuttolintujen kevät-ohjelma ei tunnistanut nauhoitteesta lehtopöllöä? Ehkä siksi että lehtopöllöllä on niin monipuolinen repertuaari ääniä.

1 Like

Lehtopöllö oli koko ajan yksi vaihtoehdoista, varsinkin ympäristön selvittyä. Sekin, että kuului niin kaukaa ei oikein sopinut varpuspöllön ääneen, koska on hennompi. Muuttolintujen kevät -sovellus tunnistaa ääniä sille nauhoitettujen tallenteiden mukaan. Monikin tallentaa vain keväällä (nimi harhaanjohtava) ja siellä ei vielä ole tarpeeksi syysääniä vertailukohdaksi. Joten kaikki nyt tallentamaan päivän ja yön ääniä :slight_smile:

2 Likes

Tämä xeno canto oli hyvä vinkki, en ollut aiemmin törmännytkään kyseiseen sivustoon - hyvä kuunnella eri vuodenaikojen ääniä. Kuuntelin myös näitä lehtopöllön ääniä läpi, joita sinne on syyskuussa tallennettu, on selvästi lehtopöllön kutsuääni tuo mitä olen yöaikaan kuullut. Kiitos avustanne!

1 Like

Käsittääkseni muuttolintujen kevät -sovellus vertaa ääniä myös xeno canton nauhotuksiin. Joku joka kykenee tekemään sovellukseen linkkejä, voisi lisätä lehtopöllön ääneen myös tuon syyssoidinäänen xeno cantosta?

1 Like