Perhosbaari

Kokemuksia millainen perhosbaari + litku vetää eniten perhosia puoleensa? Olisi tarkoitus perustaa perhosille muutama “soittoravintola” pihalle niin olisi mukava onnistua siinä heti kerralla.

Kiehautan ensi pienen määrän vettä ja laitan siihen fariinisokeria/siirappia. Kun sokeri on liuennut lisään vähäalkoholista punaviiniä ja kiehautan. Hieman jäähtyneeseen liemeen laitan hiivaa ja annan olla pari päivää kannen alla muhimassa (hiivan käyminen antaa hajua). Sitten teen isoon limsapulloon viiltoja ja laitan sieniliinan kaistaleita ja upotan rei’istä siten, että ylettyy sisäpuolella pohjaan ja roikkuu vähän ulkopuolella. Maalarinteippiä laitan peittämään mahdolliset liimanjäämät etiketistä ja parantamaan pitoa. Pullon suuhun kierrän muovinarua, johon teen silmukan ripustusta varten. Sitten kaadan suppilon avulla liemen pulloon siten, että sieniliinan kaistaleet kastuvat. Pullon ripustan keinun katokseen, jotta sade ei huuhtele nesteitä. Pullon alle laitan lautasen, koska sieniliinasta tippuu nestettä, jota esim. ampiaiset mielellään käyvät lautaselta syömässä. (kuva vuodelta 2021)

1 Like

Minun konstini on jo vuosia ollut näin yksinkertainen: leikkaan vanhoista saunasienistä sen karkeamman puolen pois ja laitan muoviseen einesruoka-astiaan. Sekoitan ja kaadan sieniastiaan haaleaa vettä ja hedelmäsokeria/siirappia/hunajaa ja lisään punaviiniä/punaviinietikkaa tuoksuksi. En ole keitellyt. Hyvin on kelvannut erityisesti suruvaipoille, herukkaperhosille ja amiraaleille. Juuri tänään saapuivat amiraalit ilokseni :heavy_heart_exclamation: Neitoperhoset eivät juuri piittaa baarin antimista. Joskus harvoin pistäytyvät pikimmiten. Tässä avobaarissa on se huono puoli, että ampiaiset ja kärpäset tulevat osingolle ja perhosten täytyy räpsytellä siipiä hätistääkseen ne pois. Sadeaikana baari tietenkin tulvii ja vaatii sateen jälkeen huoltoa, mutta eiväthän perhosetkaan sateella lentele.


1 Like

Amiraali Jyväskylä 20.8.2023

Punaviini toimii heti ilman hiivaa ja keittämisiä. Olen lisännyt siihen vain fariinisokeria ja hunajaa. Voi siihen vielä bissenkin lisätä. Pohjana toimii myös olut tai kotikalja. Pari tippaa etikkaa pitää ampiaiset loitolla. Diaminassa taisi olla Tomi Kumpulaisen juttu eri syöttinesteiden tehosta.

Nyt kannattaa myös yöllä käydä syötit tsekkaamassa. Komeat ritariyökköset ovat liikkeellä! Tertun baarissa onkin kova kuhina!

1 Like

Sinullapa vasta lajien runsaus onkin! Kiitos tuosta yövinkistä. Hienot kuvat sinulla, Pekka, ritariyökkösistä. En ole koskaan nähnyt niitä livenä.

Keitän liemen, jotta alkoholi poistuu punaviinistä. Ei välttämättä ole terveellistä eikä tarpeellista hyönteisille. Ja, vaikka käyttäisikin alkoholitonta viiniä, puhtaus on puoli ruokaa :).

Hyvin toimii. Ehtoolla oli taas 1 siniritari syömässä.

1 Like

Perhosbaarin lähelle oli jäänyt taas yöllä taas yksi päivehtimään

1 Like