Pieni punainen [Scutellinia sp, ehkä S. crinita]

Mikähän laji tämä on?

1 Like

Asiantuntijat saavat varmistaa, mutta eiköhän tuo ole ripsimaljakas?

1 Like

Samaa mieltä tuosta ripsimaljakkaasta,

1 Like

Hei,

tämä on todellakin jokin Scutellinia (ripsimaljakkaat) . Lajiasteelle määritys vaatii mikroskopian. Vaikuttaisi kuitenkin olevan puualustalla ja vaikka Suomessa lienee eniten S. scutellataksi määritettyjä, niin S. crinita on yhdellä matkallani tapaamani Benatin mukaan yleisempi. Eli jos pitää veikata niin asettaisin panokseni S. crinitalle.

Marja

1 Like

Kiinnostuin sen verran että piti kurkata mikä tämä S. criniata oikein on.

Laji.fissä S. crinita on listattu mutta siitä ei ole yhtään havaintoa Suomesta eli kaikki havainnot näistä yleisistä “ripsimaljakkaista” on kirjattu S. scutellataksi.

Ascofrancesta (Benat) löytyi juttua joka selvensi asiaa eli scutellata on geneerinen nimi lajikompleksille johon kuuluu pari lajia.

  • scutellata is a generic name, an epithet used for a lot of collections around the world
  • DNA results suggest 2 or 3 species in one, near S. pilatii and S. crinita

S. scutellata on siis tai on ollut ryhmänimi näille lajeille mutta nyt se on jaettu kolmeksi? lajiksi: S. scutellata, S. crinia ja S. pilatii.

Näistä S.pilatii ei ole listattuna laji.fissä. S. crinia siis on mutta yhtään täppää ei ole kartalla.

Tuon S. crinian erottaa S. scutellasta itiötuntomerkkien avulla mutta myös karvojen rakenteen avulla eli S.crinialla karvojen tyvet tyypillisesti haarautuvat ainakin osalla karvoista ja S. scutellatalla eivät haaraudu.

Näistä voi varmaan myös käyttää nimeä rispimaljakas, S.scutellata coll.?

Näiden kolmen lisäksi on muitakin samanoloisia ripsimaljakkaita, mutta tämä jäi nyt tarkemmin selvittämättä. Ainakin lyhytkarvainen S. olivascens, mutta tätäkään ei ole listattuna laji.fissä.

Marja varmaan korjaa jos olen jotain ymmärtänyt väärin.

2 Likes

Hei,

upeaa Henri! Olet mitä ilmeisimmin todella kiinnostunut sieniasioista, kun jaksat selvitellä asioita omaaloitteisesti ja salapoliisin tavoin selvität asioita pienten johtolankojen avulla. Mutta jos tässä harrastuksessa aikoo päästä yhtään eteenpäin on usein oltavakin omaaloitteinen, ettenkö sanoisi ajoittain suorastaan itsepäinen.

Sain Benatilta myös makrotunnistusvinkin: scutellatan ja crinitan erottaa reunakarvoista, näyttäisi about joka toinen karva lyhyemmältä toisella lajeista, muistelen crinitaksi. En ole harmikseni enää vuosiin löytänyt sitä muistikirjaa, johon kirjasin tämän muistisäännön. On tullut talletettua tosi varmaan paikkaan tai unohtui jonnekin ja olisin tarvinnut siihenkin kirjattuja tietoja turhankin usein.

Tällähän näyttäisi reunassa olevan lyhyitä ja pitkiä karvoja eli jos muistikuvani täsmää, niin crinitan puolelle kallistuisi eli en sentään heittänyt lajiehdotusta ihan puskista. Mutta muistanko oikein?

Marja

2 Likes