Viikonloppuna huomasin nämä yhdessä pienessä taimiruukussa taimessa ja ruukun reunoilla. Käytetty kompostimultaa ja taimi pelastettu kompostista, mutta ruukku on ollut myös ulkorakennuksen vieressä maassa kuukauden päivät.
Vaikuttivat vielä kehittyviltä, mutta yllättäen ulkonäkö ei ollutkaan muuttunut kahdessa päivässä. Nahkamaisesta ja kuultavasta ulkonäöstä huolimatta pallukat ovat kovan tuntuisia. Kokoa on 0,7-0,8 mm.
→ Tarkemmalla tutkimisella löysin muutamia näitä, mutta ei yhdessä noiden kanssa. Jokin Lamproderma? Kokoa ehkä 1 mm.
Erilaisia kehityshäiriöisiä ja ehkä sklerootiollekin menneitä on tullut nähtyä. Ja esim. lamprodermat ovat joskus kypsytysyrityksissä menneet liian nopeasti kuivuessa toisenlaisiksi.
Mahtaisikohan johtua jostain muusta kuin peruskuivahtamisesta. Paikka oli kyllä suojainen, että sen puolesta kehittyminen olisi pitänyt onnistua…
Alimmassa kuvassa näkyy kullanhohtoisesti irisoiva kuori taikka peridio ja itiötkin näyttävät hyvin tummilta joten suku lienee Lamproderma. Tähän aikaan vuodesta voi löytää paria kuvankaltaista lajia mutta tuo kullanhohtoisuus ja pieni koko viittavat vahvasti lajiin Lamproderma scintillans. Itsekin löysin lajia viime viikolla kasvijätteilta (lehtiruodilta, sammaleelta). Näin keskikesällä ei montaa Lamprodermaa löydä. Skooppaamatta jää kuitenkin hieman epävarmaksi.
Skoopissa helppo tunnistaa kovasti omanlaisista itiöistään
1 tykkäys