Pohjantikan varpaat, nelivarvasyksilö

Kuvasin eilen 15 helmik. pohjantikkaa. Kuvia katsellessa tietokoneella huomasin että tikan vasemmassa jalassa näyttäisi olevan neljä varvasta. Onkohan tämä mahdollista?2018pohjantikka32018pohjantikka3e2018pohjantikka11

1 Like

Lukion biologian pohjalta vastaan, että geeneihin voi tulla sellainen mutaatio, josta seuraa ylimääräinen varvas. Esimerkiksi ihmiselläkin voi olla kuusi sormea.

Lisäys: Luin, että yleensä tikoilla on neljä varvasta. Päättelen, että aikoinaan tämän lajin yksilölle on tullut kolmivarvasmutaatio jossain evoluution vaiheessa, ja se mutaatio on jostain syystä yleistynyt lajissa, ja nyt tälle kuvissa esiintyvälle yksilölle on tullut mutaatio “toiseen suuntaan”. Koska mutaatio on vain toisessa jalassa, epäilen, että se ei ole sukusoluissa vaan pelkästään tuon jalan soluissa. Tällöin se ei periytyisi kyseisen yksilön jälkeläisille. Toisaalta voihan myös olla, että neljäs varvas on ollut myös toisessa jalassa, mutta jos se varvas ei ole kovin toiminnallinen, niin se on linnun elämän aikana voinut vaikka vahingoittua ja irrota. Tällöin mutaatio voisikin olla sukusoluissa ja olla perinnöllistä. Onpas tätä mielenkiintoista spekuloida!

En sitten tosiaan ole mikään asiantuntija.

Kiitokset Sanna pohdinnasta.:smile: Jos kyseinen tikka pesii lähialueella ja saa jälkeläisiä on mielenkiintoista nähdä monivarpaisia niistä tulee. Luonnosta löytyy aina jotain uutta ja ihmeellistä.:smile:

1 Like

Lukasin tuossa tikkalinnuista ja yhteinen piirre on että kiipimäjalan varpaista kaksi sojottaa eteen-, ja kaksi taaksepäin. Monilla lajeilla sisin varvas on surkastunut.
Suomen eläimet. Linnut.

Ok. Kiitokset tiedosta. Tänä talvena pohjantikkaa ei ole näkynyt meijän mehässä. No onhan tätä “talvea” vielä jäljellä,