Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Punajalkapahkulan näköislaji: Typhula neglecta

Tämän valokuvasin eilen kallion reunalla olevalta maatuvalta koivunlehdeltä (itiöemiä löytyi kyllä enemmänkin).

Koko oli pienempi kuin punajalkapahkulalla yleensä ja kaikki kasvoivat muistaakseni lehdestä suoraan, eivät ruodeista. Jalassa ei näkynyt luupillakaan mitään karvaa.

Itiöt ovat sigmoidit, 12.8-15.7 x 2.6-3.2 mikrometriä mitoiltaan (muutama mitattu, pituus menee jonkin verran FTE:ssa mainitun yli). Punajalkapahkulalla muoto olisi erilainen ja koko paljon pienempi. Basidiot 4-itiöisiä, sinkilöitä ei näkynyt. Jalan pintarihmoissa hiippomaisesti pientä nystyä.

T. suecica -lajista olevassa Karstenian artikkelissa on mainittu, että T. neglectan basidiot ovat lähes aina 2-itiöisiä. Tuosta ja itiöiden suuresta pituudesta huolimatta uskon kuitenkin, että laji on T. neglecta. Tällä ulkonäön ja itiöiden yhdistelmällä en tiedä mikä muukaan voisi olla.

Lajia ei näemmä ole Suomen listoilla eikä edes kannassa. Ei myöskään Ruotsin listoilla, mutta Karstenian artikkelissa on kyllä mainittu löytö Ruotsista. Tanskasta on kahdeksan havaintoa ja lajitiedot siellä siis nuo samat kuin FTE:ssä. Aika selvältä neglectalta tuo näyttää jos kerran oli täysin sileä jalkakin, mutta kun on ilmeisesti Suomelle uusi laji niin kannattaisi varmaan testata myös tuo amyloidisuus. Onnittelut todennäköisesti uudesta lajista.

Näitä punajalkapahkuloita tulee kyllä vastaan jos niitä etsii mutta enpä ole koskaan osannut tutkia T. neglectan mahdollisuutta kun en lajin olemassaolosta tätä ennen tiennyt. Nyt täytyy tarkastaa oma kuvamatsku ja pitää silmät auki maastossa ja luuppi taskussa.

edit. katsoin omat kuvani kolmesta eri esiintymästä ja kaikki olivat selvästi karvaisia ja nimenomaan tuosta kohden kun punainen vaihettuu valkoiseksi ja samaan tapaan kuin FTE:n kuvassa. Karvoja oli myös itse jalkaosassa mutta vaihtelevissa määrin. Pitäisi näkyä helposti luupilla.

1 tykkäys