Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Pienimmät löytämäni kantasienet, mutta mitä lienevät?

Laholta kuusamanoksalta löytyi valkoisia pitkäkarvaisia sieniä, joille en uskalla antaa kokoa kuin 0,2 mm. Epäilin, että voisivat olla kantasieniä jo ennen mikroskopointia. Makrokuvia ei ole, mutta tässäpä mikroskooppinäkymä koko sieneen:


Jouduin tekemään toisen preparaatin, kun tämä häippäsi lasina alta karkuun, kun yritin litistää sitä.
Mikroskopia 1000x:

Kuten näkyy itiöt ovat ohutseinäisiä ja niissä on iso pisara/parikin, kokoa 7-8x5-6.
Kuvittelin Flagelloscyphaksi, mutta vaikka F. orthosporan itiöt ovat paljolti tämän näköisiä, niin karvat eivät.

Olen toimittanut Helsinkiin jokunen vuosi sitten F. orthosporaksi kuvittelemastani lajista näytteen ja odottelen edelleenkin varmistusta lajille. Sillä oli isopisaraiset pyöreähköt itiöt ja kärkeen kapenevat (flagellaatit) karvat. Nämä eivät kapene teräviksi kärjiksi vaan ovat pikemminkin F. niveolamaiset (toimitin myös siitä näytteen Hesaan Suomelle uutena, ei lajivahvistusta). Niveolan itiöt ovat huomattavasti kapeammat ja pisarattomat, vahvempiseinäiset.

Tämän karvat eivät ehkä ole ihan tyypillisimpiä Flagelloscyphille, mutten oikein keksi muutakaan sukua lajista puhumattakaan. Ehdotuksia?

Olen nyt seuraillut näitä parina syksynä. Niitä löytyy edelleen kasvupaikalta.

Vihdoin tajusin, että tämän täytyy olla Lachnella, niitä voi löytää talvellakin eli kun nämä kerran aloittavat kasvunsa syksyllä, niin ne päättävät sen luultavasti talvella. En kuitenkaan ole lähtenyt etsimään niitä lumen seasta parinkymmenen kilometrin päästä.

Tunnen Funga Nordikasta löytyvät lajit L. alboviolascens ja L. villosa ja tämä ei mielestäni ole kumpikaan. Lajeja Lachnella suvussa on paljon enemmän, mutta en pääse niiden kuvauksiin käsiksi helposti, joten tämä jäänee arvoitukseksi.

Lajeista tosin löytyi jopa Lachnella lonicerae, joka on kuitenkin nykyisin Lasiobelonium lonicerae eli ei edes kantasieni vaan kotelosieni.