Pari viime kauden piposta (Flagelloscypha)

Paria piposta olen koittanut saada lajilleen, Funga Nordica taaskin määritysapuna.

1. Ruohopiponen, Flagelloscypha donkii?
Nämä kasvoivat kuolleella saniaisen varrella. Itiöiden mitoiksi tuli 6.7-7.2 × 3.3-3.6 µm, Q = 1.9-2.1. Itiökantaisuus oli vähän epäselvää, mutta mielestäni olivat ainakin osittain 4-itiöisiä. Kirjaan verraten muuten tuntuu sopivan F. donkii -lajiin, mutta kirjassa ulkokarvojen osalta mainittiin “finely encrusted”. Mielestäni nuo kiteet ovat karkean näköisiä.

2. ?
Nämä taas kasvoivat järviruo’on pudonneella, kuihtuneella lehdellä. Itiöiden mitoiksi tuli 10.7-13.4 × 3.7-4.4 µm, Q = 2.8 - 3.2. Itiökantojen osalta sain vaikutelman, että ovat 2-itiöisiä. Ulkokarvat karkeakiteisiä, kalju ja piiskamainen kärki. Tuolla yhdistelmällä en saanut sopimaan mihinkään kirjan lajiin. Itiöiden pituus menee yli kaikkien mainittujen lajien.

1 tykkäys

Hei,

Flagelloscyphat ovat kauniita ja runollisesti sanottuna kiehtovia ja hieman salaperäisiä. Mutta valitettavan usein ne ovat hankalahkoja määritettäviä, semminkin kun itiöt ovat usein hakusessa.

Skooppasitko tuorenäytteet? Kirjojen mikroskooppiset mitat perustuvat yleensä kuivanäytteisiin ja voivat olla alakantissa. Flagelloscyphatkin ovat usein jopa kooltaan kirjoissa mainittua suurempia. Tuon kakkosen määrittäisin itse luultavasti F. minutissimaksi kaksi-sterigmaisuuden perusteella, vaikka itiömuoto sopisi ehkä paremmin F. pilatiille.

Marja

Lisäys: Flagelloscyphoista on vähän keräyksiä pohjoismaista, mutta silti ne ovat luonnossa joinain syksyinä hyvinkin yleisiä. Saniaisillakin pipoilee useita lajeja ja niitä löytyy lahoavilta lehdiltä, putkilokasveilta (varsínkin maitohorsmalta, mutta myös muilta) ja risuilta.

1 tykkäys