Punaruututatti vai mikä siitä porukasta?

Hämeenkyrö 25.7.24. Varjoisa savipohjainen lehtomainen pieneen jokeen laskeva rinne. Pajua/raitaa leppää, jknv kuusta, koivua, joku mäntykin joukossa. Olen löytänyt näitä jokusen vuoden tuosta jo, mutta pääosin olleet paljon pienempiä löydetäessä. Nyt löytyi ihan hyvän kokoinen ja hyväkuntoinen ja kaipaisinkin tälle oikeaa määritystä. Minulle tuo poruka on tosi haastava. Värireaktiota tuli nopeasti vain pillistöön, halkileikkaukseen tuli n. 15sek kuluessa kaikki se mitä sinerrystä kuvista näkyviin saa, eli aika maltillista ja alkaen jalasta. (Lisään vielä kuvan halkaisupinnasta tuoreeltaan jos onnistun)











Tässä viimeisessä on kuvakaappaus videoklipin alusta jolla yritin seurata sinistymisen etenemistä. Eli tämä kuva pitäisi olla ensimmäisenä ja nykyinen eka toisena, 15sek kuvien välissä.

On mielestäni selkeä punaruututatti. Kaukotatilla on samanlainen värireaktio mutta kaukotatilla ei ole noin roosanpunaista lakin väriä ja myös pillit ovat pienemmät kuin punaruututatilla jolla pillistö on paikoin jopa hieman sokkelomainen (lähellä jalkaa). Punaruututatti on myös keskimäärin selvästi pienempi kuin kaukotatti ja biotoopit ovat myös osin erilaiset. Kaukotatti on nurmikoiden ja jalopuiden laji kun taas punaruututattia löytää usein myös ihan normi suomalaisesta rehevästä sekametsästä ja usein nimenomaan purovarresta.

Punaruututatti

Kaukotatti

p.s. Muistui mieleen että tästä porukasta onkin esittelyä täällä

1 tykkäys