Punaruututatti vai joku muu?

Kyselin näistä pikkuisista tateista suomen sieniseuran fb-ryhmässä parisen päivää sitten. Siellä ehdotettiin punaruututattia.

Tässä kuva heti halkaisun jälkeen:

Mietin tässä että onko tuo jalan tyven punerrus leikkuupinnalla sille ominaista? Tässä kuva kun hoksasin halkaista pienemmänkin niin, että jalan tyvellekin tulee leikkuupinta.


Molemmat kuvat on heti halkaisun jälkeen.
Tässä sitten 5 minuutin sisään pienemmän halkaisupinta, kun sinistyminen oli hurjimmillaan:

Mietin myös tuota lakin ruskeaa väriä reunoja lukuunottamatta, lakin reunoilla oli punerrusta ja halkeilua. Lakki ei kummallakaan sinistynyt aivan kokonaan ja sinistymisreaktio haaleni ajan kuluessa, vain jalkaan jäi selvästi tumma alue.

Tässä vielä muitakin kuvia. Ajatuksia?
Kasvupaikka oli kävelytien vierellä, tommolan rannalla Heinolassa, 28.7.2022.

Kyllä tuo minustakin on X. fennicus eli nykynimeltään punaruututatti. Lajilla on jalan tyven mallossa hieman punaisuutta. Tärkeimmät tuntomerkit ovat pieni koko ja isot kulmikkaat pillit + tuo mallon ja pillien voimakas sinistyminen. Biotooppi sopii myös punaruututatille.

Vaihtoehtoja ei tässä oikein ole, vaikka tuo lakin pinta onkin kuvissasi vähän outo taikka epätyypillinen.

Jos haluaa hifistellä niin Xerocomellus ripariellus voisi ehkä olla mahdollinen, mutta en tiedä onko lajia varmistettu Suomesta eli aika epätödennäköinen vaihtoehto. Itiöiden muoto ja koko erottaa nuo kaksi lajia. Kolmas pieni punainen laji olisi punatatti, Hortiboletus rubellus, mutta sitäkään ei kait ole varmistettu Suomesta ja lisäksi sillä pitäisi näkyä jalan tyven mallossa pistemäistä oranssia mitä kuvissasi ei näy.

Kiitos varmistuksesta! Luulin ennen ettei näitä pieniä punasävyisiä tatteja montaa olisi… :smile: Sitten aloin vähän tutkailla ja tuskastuin kovasti kun käsitin että näitä onkin enemmän ja että yksityiskohdat ei aina välttämättä niin yksi yhteen natsaa johonkin lajiin. Tuo jalan tyven punerrus nyt tässä tapauksessa laittoi ihmettelemään ja toki tuo lakin ruskea sävykin. Olivat toki nuorehkojakin vielä. Laitetaan punaruututatiksi. :slightly_smiling_face: