Puremat jaloissani

Hei.

Yritin vähän googlailla tuloksetta. Pienenä tyttönä isän kanssa heinätöissä Sevettijärven rannalla veden alla mustat alle sentin kokoiset pikimustat sukeltaja kuoriaiset tulivat puremaan jalkojamme. Täytyi pysyä liikkeessä, jottei liian moni tullut puremaan. Yhtenä kesänä jalkani olivat kauhean näköiset polvista alaspäin, suurinpiirtein sillä tasolla millä kahlailtiin. Kutina oli kamalaa. Laskin ainakin muutamansadan pureman molemmista jaloista.

Mistäköhän lajista mahto olla kyse? Onko tämä yleistä?

kiitos

Mielenkiintoinen aihe, en ole tavannut näitä koskaan vaikka opeteltiin uimaan Perhonjoessa viiskytluvulla.
Toivottavasti Juha kommentoi, hänellä on laajempaa näkemystä ja kokemusta tämäntapaisista vesipedoista.

Pentti

Hei, jos minuun viitattiin, niin enpä osaa valaista asiaa mitenkään. Aivan uusi juttu minulle!
Sukeltajakuoriaiset ja malluaisetkin ovat petoja, joten suuvärkki on puremiseen sopiva, mutta vain isoimpien voi kuvitella saavan mitään jälkeä aikaan ihmisen ihossa. Toki lapsen iho on herkempi.
Täytyy kuulostella löytyykö tähän muitakin havaintoja.

Hei!

Huomasitko niiden ihan purevan? Voisiko ötökkähavainnoista huolimatta olla kyse järvisyyhystä: Järvisyyhy, uimarinkutka - Terveyskirjasto ?

1 Like

Hei,

kiitos vastauksistanne. Nämä sukeltajat tulivat jatkuvasti iholle kiinni, mutta en muista reagoinneeni puremaan mitenkään. Välttelin vaan niitä, koska uskoin niiden aiheuttaneen puremat. Näppylät muistan punaisina paukaroina, niinkuin linkin kuvassa, mutta mitään käytäviä en muista. Voihan se olla mahdollista, että se on tuo järvisyyhy jos sitä esiintyy ihan noin pohjoisessakin.

1 Like

Erikoinen havainto, oma kokemus on että kovakuoriaiset purevat vain ahdistettaessa (olen kerännyt näitä kokemuksia). Isot malluaiset pistävät käteen otettuna. Vesieläimistä mutu on laji, joka tulee näykkimään ihokarvoja.