Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Raaka, luultavasti Physarales

Olin eilen jo palailemassa hämärän laskeutuessa keräyslenkiltäni, kun poimin ylös vielä yhden sammaleisen luultavasti katajanoksan. Sillä oli oransseja, raakoja, kookkaahkoja limasieniä (n. 1,5 mm). Koska kuvaan mieluiten ulkona, niin laitoin nämä muovirasiaan jääkaappiin. Niiden nuppi on jo ehtinyt kehittyä mustaksi. Jään odottelemaan kypsyvätkö vai ehtiikö homeet tuhota ne ennen sitä.

Kuljetuksen aikana tuo vasemmalla oleva oli jo kaatunut, mutta koska limasienillä ei ole juuria, niin sekin on jatkanut kehitystään.

Mikäli näiden kypsyttäminen onnistuu, kerron myöhemmin miksi kehittyivät.

Lepidoderma_1017

Vieläkin ovat kehittymässä ja eikö vaan ole home jo kimpussa. Homerihman voi juuri ja juuri nähdä kuvassa kaatuneen pesäkkeen ja pystyssä olevien välissä.

Suku lienee todennäköisimmin Lepidoderma ja lajiksi voisi veikata L. tigrinumia.


Viikko on kulunut ja nämä eivät näyttäisi kehittyneen juuri ollenkaan, ehkä hieman kuivuneet. Nämä olivat aluksi jääkaapissa muovirasiassa, mutta siirsin sen pari päivää sitten ulos.

Olosuhteet vaikuttavat paljon limasienten kehittymiseen. Kosteissa ja viileissä oloissa esim. keväällä ja syksyllä kehitys voi olla todella paljon hitaampaa kuin kesällä. Siirsin nämä vähän lämpimämpään ja odotan niiden kehittyvän loppuun, elleivät homeetkin innostu lämmöstä.

Vilkaisin vielä tänään, mitä näille kuuluu ja hyväähän niille. Ovat kypsyneet hienosti. Ulkonäöstä päätellen pidän edelleenkin _Lepidoderma tigrinum_ina, mutta tarkistan mikroskopian joskus myöhemmin.